Autó közös használata hogyan működik papírok szempontjából?
Sziasztok.
Autóvásárlás előtt állunk, és ha sikerül, akkor édesapám nevére íratnánk az autót (teljesen mindegy milyen szempontból). Viszont ő is és én is használnánk azt (akár együtt megyünk valahova, akár külön). Milyen papírokra van ahhoz szükség, hogy ha a rendőr megállít, és egyedül vagyok az autóban, ne legyen abból probléma, hogy nem az enyém az autó? (Lakhelyünk megegyezik, ha ez számít.)
Előre is köszönöm a segítséget.
Nem tudom, mi jelenlegi jogszabály, de amikor még nem volt saját kocsim, és a szüleimmel laktam, ugyan így közösen használtuk a családi autót.
Jelenlegi autómat a párom is gyakran használja, és még sosem volt belőle probléma.
hivatalosan mindenkinek kölcsönadási szerződéssel kellene rendelkeznie, ha más autóját vezeti, mert a rendőrnek joga van megkérdőjelezni, hogy engedélyezte-e az autó használatát a tulajdonos...
gyakorlatban viszont lekérdezik, körözik-e az autót, és ha nem, elengednek.
a te eseted meg szerintem még egy enyhébb is, lévén rokonok vagytok, egy helyen laktok, egy igazi paraszt lehet az a rendőr, aki elkezd kötekedni, hogy na hívjuk ide fatert és majd az megmondja, hogy odaadta-e neked az autót, addig nem mész sehova.
engem is már többször igazoltattak céges autóval is. ott is megtehetné, mivel nincs nálam a munkaszerződésem vagy bármi, amivel igazolni tudnám, hogy én tényleg a cégnél dolgozok, mint sofőr, de soha nem akadékoskodtak.
Nincs már kölcsönadási szerződés (lehet nem is volt).
A kérdésre válaszolva: Semmi tennivaló nincsen. Édesapád nevén lesz, és te is nyugodtan használhatod minden további nélkül. Tízen éve használok rendszeresen más nevén lévő autót, soha nem volt belőle gond.
Mindegyik kocsink a férjem nevén van. Többször állított már meg rendőr.
Megnézte a forgalmit, meg a jogsimat, megköszönte, és mehettem tovább. Soha nem kérdezett semmit.
Sőt. Amikor piroson áthajtásért büntettek, akkor sem problémáztak, hogy nem az enyém a kocsi. Elismertem, megírták a jegyzőkönyvet, és mehetett mindenki tovább.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!