1. -én lejár a kötelezőm, de csak 4. -én tudom befizetni? Járhatok az autóval, hogy a rendőr nem büntet meg?
Igen járhatsz.
Ha egyáltalán nem fizetsz, a biztosító kártérítési felelőssége a díjfizetés esedékességétől számított 60 napig akkor is fennáll. (A kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról szóló 2009. évi LXII. törvény, ezt, türelmi időnek nevezi.)
Tehát addig van a járműnek érvényes felelősségbiztosítása, részt vehet a közúti forgalomban.
Azonban, a díj beérkezéséig lesz néhány napod, amikor nem lesz megfizetve a KGFB. Azokra a napokra fedezetlenségi díjat fog felszámolni a biztosító.
Mértéke a jármű típusától, azon belül teljesítményétől függ. A napi díjat évről-évre az MNB határozza meg, 2018-ra → [link]
A táblázatban nem szerepel a baleseti adó díja, az a fedezetlenségi díj 30%-a, azt majd hozzászámolják.
Így van, utolsó előtti jól javította.
Ilyen esetben nincs fedezetlenség... Attól hogy csúszol a befizetéssel, a biztosítás még él.
Nem szűnik meg azokra a napokra.
És nem, nem büntetnek érte.
VAN érvényes biztosításod azokra a napokra is, mert így szól a szerződésed a biztosítóval. Nem büntet érte senki, mivel nem onnantól él biztosításod, hogy kifizeted, hanem hogy érvényes szerződés van rá kötve.
Fedezetlenségi díj ott van, ha megszűnik a biztosítás... Itt szó nincs ilyenről.
Nem is egyértelmű a kérdező kérdése. 1.-én lejár a kötelező, de csak 4.én tudja befizetni.
Fizetési határidő van.. Az meg nem függ össze a biztosítás évfordulójával. Tehát magyarul nem, nem jár le a biztosítás! Az folytonos. Valamikor 60 nap múlva szűnne meg, ha egészen addig nem fizetsz.
Nincs szó se megszűnésről, se fedezetlenségről, se egyébről.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!