Kezdőoldal » Közlekedés » Biztosítás, papírmunka » S. O. S elveszett törzskönyv,...

S. O. S elveszett törzskönyv, igy is átírhatom?

Figyelt kérdés

Vásároltam egy autót, megirtuk az adás vételit,

Amibe az eladó ráírta hogy a törzskönyv elveszett kifizettem az autót, másnap megkötöttem a biztosítást, elvittem eredet vizsgára is, hétfőn szeretném a nevemre íratni, át fogják így írni?

2018. febr. 25. 11:45
 1/8 anonim ***** válasza:
37%

bzmeg.

TÖRZSKÖNYV NÉLKÜL NEM VESZÜNK AUTÓT!!!!!

Hacsak nem cég nevén van, akkor passziválva van.

Tedd össze a kezed, és imádkozz, hogy nincs lefoglalva az autó!

Nekem ugyanígy adott el egy rétiindián egy Opelt vagy 10 éve, törzskönyv nélkül, én hülye kifizettem, de gyanús lett, szaladtam be az okmányirodába, hát persze, hogy le volt foglalva, vagy 600E Ft-ot kellett volna kifizetnem, hogy átírható legyen.

Tezsvírünk meg annak rendje módja szerint már el is költötte a pénzt rá 1 órára.

1x szívtam meg így, ez akkor jött divatba, ez a foglalósdi.

Azóta csak ügyfélkapun keresztül ellenőrzök, átírható-e, vagy beviszed magaddal az eladót, hogy együtt írjátok át.

Amúgy csak az eladónak adják ki a törzskönyvet, neki kell megigényelni.

2018. febr. 25. 11:54
 2/8 D. Brasco ***** válasza:
47%
Jo nagy baromsagot csinaltal te ugyanis nem vettel semmit.....maximum egy jó nagy adag nyűgöt a nyakadba!A forgalmiba szereplo tulajdonosnak(azaz akitol vetted)kellene bejelenteni hogy elveszett a törzskönyv amit aztan köröztetni fognak meg kell jelenjen a magyar közlönyben is stb stb.......ami jó egy hónap procedura aminek a vegen kap egy jegyzőkönyvet anivel te majd mehetsz az ocsmányirodaba....de a nelkul ugy elhajtanak mint a magzatvizet
2018. febr. 25. 13:59
 3/8 anonim ***** válasza:
76%

totalcar cikkből másolok:

Más a helyzet viszont, ha el szeretnénk adni az autót. Ilyenkor ugye nem szívesen várunk további 2-3 hónapot, és fölösleges kiadásnak tűnik a hatezer forint is. Az interneten megoldást keresve a problémára találkoztam egy cikkel, amely szerint, hogy elég az adásvételin feltüntetni, hogy a törzskönyv elveszett, így az autó minden további teendő nélkül átírható. A valóságban nincs így.Az első, és legfontosabb lépés bemenni az okmányirodába. Ezt nem ússzuk meg. Itt mindenképp le kell jelenteni a törzskönyv elvesztését, illetve jegyzőkönyvbe veszik az elvesztés körülményeit. Az eljárás eddig a pontig nem különbözik attól, mintha újra szeretnénk gyártatni. Ha viszont már megvan a vevőnk az autóra, az újragyártás helyett megtehetjük, hogy büntetőjogi felelősségünk tudatában ezt írásba adjuk, és lemondunk az újragyártásáról. A jövendőbeli tulaj adatait ilyenkor nem kell megadni. Ezzel viszont még nem jár felmentés az okmány hiánya alól, azaz az autó még nem átírható.Az okmányiroda ezután kezdi kerestetni a törzskönyvet. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a Magyar Közlönyben 5-10 napon belül megjelenik az elveszett törzskönyv száma. Akkor sem akad meg a folyamat, ha mi ezt a számot nem ismerjük, mivel az ügyintézők ki tudják olvasni a rendszerből. A keresést két hét, azaz 14 nap múlva zárják le a rendszerben. Ilyenkor válik átírhatóvá az autó. Az adásvételit is érdemes ilyenkor megkötni, hogy a vevőnek még legyen 15 napja átíratni az autót.A hivatalos keresés után sem elég az adásvételin feltüntetni, hogy a törzskönyv elveszett, mert az autó vevőjének az átíratáskor le kell majd adnia az iratokat, amelyek arról tanúskodnak, hogy a korábbi tulaj bejelentette a kártya elvesztését, és nem kérte az újragyártását.A teljes folyamat így nagyjából egy hónapot vesz igénybe, de ez még mindig jóval rövidebb idő, mint az újragyártás 2-3 hónapos időtartama, valamint a kártya hatezer forintos árát sem kell kifizetni. Mivel a törzskönyvvel igazolható, hogy ki az autó tulajdonosa, nagy bizalom kell a vevő és az eladó közt, hogy a kártya hiányában, pusztán papírok cseréjével is megoldják az autó adásvételét.

2018. febr. 25. 14:21
 4/8 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat, szóval mi az első lépésem? Mit tegyek?
2018. febr. 25. 15:40
 5/8 anonim ***** válasza:
szólj az eladónak,hogy másszon be az okmányirodába mert ameddig ő nem intézkedni addig nem fogod tudni átíratni az autót...mondjuk miután neki a pénze már megvan,nem bizti,hogy csipkedni fogja magát és ahogy a cikkbe is benne van,így se pár nap lesz a dolog
2018. febr. 25. 17:42
 6/8 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat sikerült átiratni, az elado még a vásárlás napján bement az okmány irodába és köröztette a törzskönyvet, csak az igazolást nrm adta át a papirt elhoztam tőle és sikeresen átírattam
2018. febr. 26. 16:20
 7/8 anonim ***** válasza:
Nagy szerencséd van, de máskor ne kísértsd a sorsot.
2018. febr. 27. 17:00
 8/8 anonim ***** válasza:

egy pillanat, ha netán útólag kierült volna, hogy amit leírtatok AZ adásvételiben - hogy valótlan lehet hogy megvalósult volna,az okirat-hamisítás, csalás ténye

(de ez rá nézve lett volna terhelő)

2018. júl. 11. 20:17

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!