Kezdőoldal » Közlekedés » Biztosítás, papírmunka » Előző tulajnak bekell jelenten...

Előző tulajnak bekell jelenteni h eladta az autót? Bővebben lent

Figyelt kérdés
4 napja vettem autót, azt mondta h bejelenti a hét vége felé h eladta.ma rátelefonáltam és megint csak azt mondta majd jövőhéten.attól mehetek én átíratni? Azóta megtaláltam az autóba az ő előző adásvételijét. Nem kellett volna leadnia azt?
2017. jún. 15. 21:49
 1/3 anonim ***** válasza:
100%
Mindenesetre TE jelentsd be, hogy megvetted, a tobbivel ne foglalkozz.
2017. jún. 15. 22:09
 2/3 anonim ***** válasza:
100%

A vevő oldaláról anyagi kiadásokkal járó kötelesség az átíratás, ha az rendben megtörténik, az eredetiség vizsgálaton, vagy az okmányirodában nem bukik el a folyamat, nincs jelentősége annak, hogy az eladó is jelentette-e az adásvételt.

Az eladónak is be kell(ene) vinni a papírokat az okmányirodába, őt költségek nem terhelik, de ezzel tudja védeni magát, ha a vevő elmulasztja az átíratást (pl szabálysértési bírságok esetén)

2017. jún. 15. 22:20
 3/3 anonim ***** válasza:
100%

Az adás-vételi szerződés (A közúti közlekedési nyilvántarásba bejegyzett jármű tulajdonjogának változását igazoló teljes bizonyító erejű magánokirat) 4 példányban készül: 2 az eladóé, 2 a vevőé. Ügyintézéskor, mindketten 1 példányt adnak le, a másik náluk marad. Hagyhatta az autóban is az előző nála maradó példányát, és az új szerződéssel kapcsolatban van még ideje a 8 napból.

Az eladónak 8 napon belül kell bejelentenie az eladást, a vevőnek 15 napon belül a vásárlást (ez utóbbi az átírás ügyintézését jelenti). ← 304/2009. (XII. 22.) Korm. rendelet

A kötelezettségek teljesítései függetlenek egymástól.

• Ha egyikük sem jelenti be, akkor a nyilvántartás változatlan marad.

Változatlanul az eladót (ha egyben üzembentartó is) terheli a kötelező biztosítás, a gépjárműadó, és ő kapja az esetleges útdíj-, parkolás pótdíjakat, és az objektív felelősség körébe tartozó bírságokat. (Ha nem az eladó tulajdonos volt az üzembentartó, akkor a régi üzembentartót terhelik ezek.)

• Ha csak az eladó jelenti be, akkor, a határidő elteltével, a vevőt felszólítják az ügyintézésre. Ha nem tesz eleget ennek, akkor intézkednek a jármű forgalomból való kivonására.

• Ha csak a vevő jelenti be, akkor megkapja az új okmányokat, a nyilvántartást megváltoztatják.

Az eladóval szemben csak elvárás a bejelentés (azon túl, hogy jól felfogott érdeke, ha nem biztos, hogy a vevő megteszi); nincs eljárásjogi következménye, ha nem teszi meg.

• Ha mindketten bejelentik, az megfelel az elvárásoknak, de az eladó bejelentése, érdemben, felesleges.

2017. jún. 16. 15:05

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!