Auto eladas uzembentartokent lehetseges?
Én is adtam el üzembetartóként autót régebben. Úgy emlékszem először le kellett mondanom az üzembetartóiról, és utána a tulaj nevében csináltam az eladást.
Közeli ismerős által történt az egész. Mindenre engedélyem volt a tulajtól.
Az is kérdés volt, hogy melyik önkormányzatnál kell bejelenteni a változást, a gépjárműadó miatt? Egyiknél sem.
A gépjárműadót az üzembentartó fizeti, méghozzá az, aki „ közúti közlekedési nyilvántartásról szóló 1999. évi LXXXIV. törvény alapján vezetett járműnyilvántartásban (a továbbiakban: hatósági nyilvántartás) az év első napján üzemben tartóként szerepel”.
Tehát, ha a központi nyilvántartás szerint, 2017. január 1-én te voltál az üzembentartó, akkor erre a teljes évre te vagy az adó alanya, a teljes éves díjat neked kell fizetned.
Két okból felesleges bejelentened az önkormányzatnál.
1) Az eladás miatt nincs adó-visszatérítés (az csak fogalomból való kivonás esetén lenne).
Ha a két részletben való fizetést választottad, akkor szeptember 15-ig meg kell fizetned a második részt.
2) 2018-ra, a központi nyilvántartás alapján, a 2018. január 1-i üzembetartóra vetik ki az adót.
Ha bejelented az önkormányzatnál, köszönik, nincs vele tennivalójuk.
Az üzembetartótól elkülönült tulajdonos lakhelye szerinti önkormányzatnak semmi köze nem volt, nincs, nem lesz, az ügyhöz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!