Kezdőoldal » Közlekedés » Biztosítás, papírmunka » Sürgős! Forgalmazási korlátozá...

Sürgős! Forgalmazási korlátozás egy kereskedőnél lévő autón?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Használt autó vásárlás előtt állok. Lekérdeztem a kiszemelt autóról, amit tudtam a KEKKH rendszerén keresztül. A km-állások stb stimmeltek, de az autón valamilyen forgalmazási korlátozás van.

A kocsit kereskedő hirdeti és ideiglenesen ki van vonva a forgalomból. Emiatt lehet a dolog, vagy van valami gáz?

Hogyan tudnám bebiztosítani magam. Nem szeretnék az átírásnál szívni és bírósági perben behajtani a pénzem.

Ha gyanús a dolog, akkor keresek másikat, de a cikkekből (sajnos nem derül ki világosan) nekem az jön le, hogy kereskedőnél ez nem jelent automatikusan problémát.

Kérem aki jártas ebben a témában az segítsen!

Előre is köszönöm!

#korlátozás #forgalmazási
2016. okt. 5. 21:31
 1/5 anonim ***** válasza:
Ne vedd meg, mert úgy jársz, mint pár napja az a kérdező akinél csengetett a NAV a vásárolt autó miatt.
2016. okt. 5. 21:35
 2/5 anonim ***** válasza:
Keress másik autót...
2016. okt. 5. 21:46
 3/5 anonim ***** válasza:
100%

Ne vedd meg!

A www.kormanyhivatal.hu-ról:

"A tulajdonjog-átruházás ténye és időpontja, valamint bejelentésének időpontja a járműnyilvántartásba nem jegyezhető be, ha a bejelentés tárgyát képező járművön érvényes forgalmazási korlátozás szerepel a nyilvántartásban. Ez esetben a közlekedési igazgatási hatóság a bejelentésben szereplő adatok járműnyilvántartásba történő bejegyzését elutasítja."

2016. okt. 5. 22:07
 4/5 A kérdező kommentje:

Igen ezt tudom, de ha a kereskedő vállalja a névre írást stb, akkor nagy gond nem lehet. Vagy ha tudok beszélni a tulajjal és ő hajlandó ezt egy okmányirodában tisztázni.

Más módon nem fogom megvenni az autót. Sőt. Így is nagyon gondolkodom rajta. De érdekelne a dolog minden részlete, mert ahogy nézem egy pár ezer ft-os tartozás miatt, amit akár már be is fizettek is lehet probléma. Ilyenkor senki nem akar átvágni, szimplán hiba volt a bürökráciában.

2016. okt. 5. 22:26
 5/5 A kérdező kommentje:

Azért, hogy mindenki fel legyen készülve, leírom a sztori lényegét. Nem vagyok ügyvéd stb, de részletekbe menően utána szoktam járni a dolgoknak. Most sem történt ez másképp.

A lényeg. A KEKKH oldalán egy gépjármű rendszáma alapján elég sok adatot lehet egyeztetni. Ennek menetét nagyon sok helyen leírják, nem részletezem.

Pár dologra csak adategyeztetést kérhetsz. Ez annyit jelent, hogy te pl. beírod szerinted mikori a jármű gyártási éve és a rendszer annyit árul el, hogy igazad van-e vagy sem. Az utolsó pontja ennek, a forgalmazási korlátozás ténye. Én beírtam, hogy nincs az autón ilyen korlátozás. A rendszer azt mondta NEM, nincs igazam. Ebből az következik, hogy van rajta korlátozás.

Innentől kell óvatosnak lenni. Alapjában véve nem probléma a korlátozás megléte, mert sajnos sok apróság is okozhatja ezt a dolgot. Hiába fizette be például a tulajdonos a hitelt már évekkel ezelőtt, a nyilvántartásból meg nem törölték. Ez a jobbik eset, ilyenkor a tulajdonos segítségével nagyon hamar tisztázni lehet az ügyet.

Az kormányablakban kb 1600 Ft-os díj ellenében megtudhatjuk(tulajdonos meghatalmazása nélkül is), hogy az autót a nevünkre tudnánk-e írni vagy sem. Ez egy nagyon fontos lépés. Még akkor is, ha az autót egy kereskedésben vennénk és ők megígérik, hogy a papírmunkát elintézik. Sosem tudhatod, hogy ez hogyan történik. Ezt mindenkinek a fantáziájára bíznám.

Az én esetemben a kereskedés is felajánlotta a névre íratást és biztosan meg is oldották volna. De attól még az autón jelenleg valamilyen foglalás van, amit elhallgat a kereskedő és próbálja azt sugallni, hogy én nem értek a témához. Szerinte a forgalmazási korlátozás és a jármű forgalomból ideiglenesen történő kivonása egy és ugyan az.

Csak, hogy tisztázzuk:

A forgalomból ideiglenesen történő kivonás egy bevett szokás kereskedéseknél, neppereknél. Ezzel szüneteltetni tudnak az autón bizonyos költségeket. Pár ezresért az autót (ha amúgy érvényes műszakival stb rendelkezik) visszahelyezik és ehhez semmilyen külön vizsga nem szükséges!

A forgalmazási korlátozás, viszont azt jelenti, hogy az autót nem írhatják a nevedre az kormányablakban, míg az okokat nem tisztázták. Ha te odaadod a pénzed és pár hét múlva az kormányablakban koppansz, akkor van egy autód, amit nem tudsz a nevedre venni. Ha az eladó nem segít akkor meg vagy lőve. Egyetlen esélyed a bíróság, ahol ugyan igazad van, de hogy mikor látod a pénzed és ez meddig fog tartani...? Kinek kell ez?

Lényeg a lényeg, ha valóban érdekel egy autó, mert rendben van minden szempontból (Itt nem a km-órára gondolok), akkor áldozz rá pár ezrest, hogy tisztázd a papírokat is. Ez ha belejössz pár órát vesz igénybe, de véleményem szerint megéri!

Ha bármi kérdés van, szívesen megpróbálok válaszolni. Jó lenne, ha végre eltűnnének az ügyeskedők ebből az iparágból :)

2016. okt. 6. 11:12

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!