Ha a vétkes közlekedő partner kötelező biztosítója számomra nem elfogadható javítást szeretne végeztetni az autómon, köteles vagyok elfogadni?
Öt hónapos új autómba beletolattak, csúnyán meghorpasztották, és összehorzsolták a bal első sárvédőt. A vétkes elismerte a károkozást, a biztosító kárszakértője a napokban volt kint, és a sárvédő kijavítás költségeinek megtérítésére tett ajánlatot.
Én viszont közben voltam a kereskedő márkaszervizében, ahol a kocsit vásároltam, hogy megmutassam a sérülést, és ott azt javasolták, hogy mivel nem sérült semmi más a sárvédőn kívül, ezért a sárvédő cseréjével gyakorlatilag karosszérialakatos beavatkozás nélkül javítani lehet az autót.
A kárszakértő viszont ezzel szemben azt mondta, új sárvédő felrakását nem térítik meg, mert szerinte javítható a sérült elem. Muszáj nekem belemennem abba, hogy a sérült sárvédőmet kikalapálgassák, agyongitteljék, és újrafessék? Ha a márkaszervizem rendel rá egy új sárvédőt, gyári színre fújva, gyakorlatilag minimális értékcsökkenése lenne a kocsimnak, a biztosító által rám erőltetni kívánt javítással viszont a továbbértékesítés során már csak mint "törött autó"-t tudnám eladni, jóval olcsóbban. Nem sérül ilyenkor az a jogom, hogy vétlen autósként kármentesítve legyek?
Ez mind ok. Csak a biztosító emberei még a javítást is elég olcsóra szokták becsülni. Kivéve ha pont te vagy aki a sérülést okozta mert murphy törvénye alapján pont akkor fogja több 100 ezer forintra értékelni a sértett autójának a javítását mindenféle kamu nem látható sérülésre hivatkozva.
Még az is lehet hogy az elemcsere olcsóbb lenne a javításnál mert van ilyen. A sérült elemre meg a munkadíj lesz több.
Ezzel csak azt akarom mondani hogy mindenki álljon ki magáért és próbálja meg a legjobbat kihozni a helyzetből. A kérdező is. Mert mások is csak magukra gondolnak. Van erről egy mondás hogy még a szenteknek is maguk felé hajlik a kezük.
Amúgy ez milyen autó melyik eleme? Valamelyik elülső sárvédő ugye? Írja le a típust.
Ez csak természetes, ki kell sajtolni minden fillért a biztosítóból ha már beszednek egy valag pénzt...
Én csak figyelmeztetni akartma a kérdezőt, hogy ész nélkül ne kezdjen el ügyvéddel perelni, mert úgysem nyerne.
Köszönöm mindenkinek.
Nekem közben zajlottak az események. Megszületett a szakvélemény, és az árajánlat a sárvédő kiegyengetésére és javítására is, most derült ki, hogy a munkadíjakkal és az anyagköltségekkel a kijavítás megközelíti a színre fényezett új sárvédőelem árát.
Nemrég voltam benn a biztosító irodájában, ahova bevittem minden eddig keletkezett iratomat, és kértem a kárfelvételi jegyzőkönyv felülvizsgálatát.
Az ügyintéző a papírok átnézését követően ígéretet tett, hogy keresni fognak. A kárszakértő, akivel a vitám volt, már hazafelé útközben hívott, hogy hol tudnánk találkozni, mert új kárfelvételi jegyzőkönyvet fogunk készíteni, és nincs akadálya a sárvédő cseréjének! Nemsokára itt lesz nálam, ha van még fejlemény, szívesen leírom, hátha valakinek egy későbbi eljárás során még jól jöhet.
Helyes, szorongasd csak a tökeiket.
De arra azért legyél felkészülve, hogy a "majdnem annyi" az a biztosító szemszögéből "még mindig olcsóbb megcsinltatni mint cserélni" kategória.
Jelentem, birtokomban van a saját márkaszervizben sárvédőcserét jóváhagyó kárfelvételi jegyzőkönyv! :-)
Örülök a végkifejletnek, csak azt nem értem, miért kellett ezért ennyit görcsölnöm és idegeskednem. Sokkal jobb szívvel gondolnék a biztosítóra, ha mindjárt az elején így indult volna a dolog.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!