Mehetek alkalmasságira, ha nincs tb-m?

Valóban fizetős (a TB nem téríti), de az orvos is, és ha odakerül valaki, a szakbizottság is kéri a TB-kártyát, illetve ellenőrzi a TB jogviszonyt.
Sokakat, akik a háziorvosukhoz mennek, vagy akár nem először üzemorvoshoz, foglakozás-egészségügyi orvoshoz, megtéveszt, hogy nem kérik. Nem, mert már szerepelnek a nyilvántartásban és tudtuk nélkül ellenőrzik is az érvényességet.
Most voltam foglalkozás-egészségügyi orvosnál 2. alkalmassági vizsgálatra, lejárt az érvényessége. Kétféle nyilatkozatot is ki kellett töltenem a váróban, mindkettőre rá kellett írnom a TB-számot, annak ellenére, hogy odajárok sok éve és kartonon is, számítógépen is nyilván vagyok tartva.
Egy hölgy bekopogott, hogy nem tudja a TB-számát, mert nincs nála a kártya. Az asszisztens hölgy megkérdezte, hogy volt-e már náluk, mert akkor nyilván van tartva, ha nem, akkor sajnos nem tudják fogadni. Volt már, így az volt a döntés, hogy ha sorra kerül, majd a gépből kinézik és ráírják.
Nem tudom az indokát, vélem az, hogy ezen mód is fény derüljön arra, hogy valaki nem fizeti a kötelező díjat.

Le lehetett pontozni, ezt is le lehet, de ezzel a valóságot nem lehet megváltoztatni.
A kormányzati portál honlapján a következő olvasható:
„Ügyintézés » Ügyek » Okmányok
Gépjármű vezetői engedély”
„Az alkalmassági vizsgálat feltételei
A vizsgálat csak abban az esetben végezhető el, ha vizsgálatot kérő személy bemutatja a Társadalombiztosítási Azonosító Jelét (TAJ számát) igazoló hatósági igazolványát (TAJ-kártya) vagy bizonyítványát, valamint a személyazonosságát hitelt érdemlően igazolja a személyi igazolványával vagy egyéb erre alkalmas okirattal.
A gépjárművezetői alkalmassági vizsgálat térítési díj ellenében igénybe vehető egészségi szolgáltatás, ezért - mind az első, mind a második fokú - vizsgálatért az életkortól és a vizsgálat fokától függően díjat kell fizetni.”
Lásd: [link]
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!