A jegyző mennyi idő után és mi alapján kezdeményezheti
a gépjármű ideiglenes forgalomból történő
kivonását?
Figyelt kérdés
Pénteki napon érkezett az állandó lakcímemre értesítés, miszerint a helyi önkormányzat jegyzője kezdeményezte az autóm forgalomból történő ideiglenes kivonását. Na már most a helyzet az, hogy én egyrészt évek óta az ideiglenes lakcímemen élek a családommal és nem nagyon tartom a kapcsolatot az otthoniakkal egyéb okokból. Másrészt az autóm 2015. 09. 29-óta van a tulajdonomban, kereskedésben vásárolt, a forgalmi 2017. 09. 28-ig érvényes, a kötelező pedig egy fél évre előre ki lett fizetve, most március végén fog lejárni. A be nem fizetett súlyadó összege 5520 Ft, amiről ugye később szereztem tudomást. Nem az összeg miatt vagyok kiakadva, hanem hogy teljesen váratlanul ért a dolog és még az is piszkálja a csőröm, hogy 4. hónapja van nálam az autó, viszont a helyi önkormányzat jegyzője ideiglenes kivonásra akarta tenni az autómat. Ismereteim szerint 1 év be nem fizetett adó után tehetné meg ezt a lépést. Tudna valaki segíteni, hogy ez korrekt lépés volt tőle, avagy nem? A kereskedés elintézett nekem mindent, tehát azzal nincs gond (forgalmi, törzskönyv, biztosítás, minden klappol).
Ez azért furcsa, mert súlyadót (gépjárműadót) idén kellene először fizetned erre az autóra. Azt ugyanis mindig az fizeti egész évre, akinek január 1-én a nevén van. Viszont ha volt az autónak elődje, amit még az új vásárlása előtt eladtál (esetleg a kereskedés beszámította), arra is ki kell fizetni egész évre a súlyadót (gépjárműadót), függetlenül attól, hogy január 2-án vagy december 31-én adod el.
2016. jan. 24. 10:02
2/8 A kérdező kommentje:
"Azt ugyanis mindig az fizeti egész évre, akinek január 1-én a nevén van." Ezt még hozzá szerettem volna tenni az írásomhoz, de gondoltam, hogy várok vele. Ezek szerint akkor én is jól tudtam (íme az idézet, amit a jegyzőnek írtam: "Legyen szíves bővebb felvilágosítást adni, mert ismereteim szerint mivel év közben történt az autó vásárlása, az adó teljes éves befizetése azt a személyt terheli, aki üzembentartóként volt bejegyezve az év első napján, január elsején. A fizetési ciklusok pedig a következőképpen alakulnak: az első fizetés március 15.-ig kell megérkezzen, a második szeptember 15.-ig. Ha jól gondolom, akkor én 2016. január 1.-től vagyok köteles fizetni az autó után a súlyadót és eleget is fogok tenni neki.". Ez az első autóm, szóval korábban nem volt a nevemen. Köszönöm, hogy megerősítettél! Akkor tévedés lesz szerinted?
Ez a hatályod tv. a gépjárműadóról. Ha esetleg ki volt vonva a forgalomból mielőtt megvetted, és a vásárláskor helyezték újra forgalomba, akkor lehet jogos az, hogy még kell a tavalyi évre is fizetned. De ez esetben kellett volna tavaly kapnod fizetési értesítőt és csekket a vásárlás után, nem azzal kellene kezdeniük, hogy kivonják a forgalomból az autót. Persze nálunk ezt simán, átvételi igazolás nélkül bedobják a postaládába. Ha meg nem vagy jóban az állandó lakcímeden lévőkkel, simán kidobhatták, vagy "elfelejtettek" szólni róla.
2016. jan. 24. 10:42
4/8 anonim válasza:
Szinte biztos,hogy a kereskedő ideiglenesen kivonatta a forgalomból(hacsak nem nyitott adás-vételivel vetted),így az adófizetési kötelezettséged 2015.10.01-től kezdődik.ELVILEG kiküldték a csekket a forgalmiba bejegyzett címedre.Ha ez nincs befizetve,akkor sajnos jogos lehet a felszólítás.Szerintem menj be az adóügyi osztályra,kérj egy csekket,add fel,és akkor semmi probléma.
2016. jan. 24. 11:08
5/8 A kérdező kommentje:
A kereskedésben ki volt vonva a forgalomból, mert megvételkor fizetnem kellett egy forgalomba történő visszaállítási díjat is, vagy mifene (nagyon minimális díja volt). De mint írtam, mindent korrekten elintéztek, I. osztályú volt a közbenjárásuk. A héten rá fogok feküdni erre a dologra, mert tényleg váratlanul ért és nem kicsit csodálkoztam is, hogy csak úgy kivonják ideiglenesen az autót a forgalomból, holott 4. hónapja lett újra forgalomba helyezve.
2016. jan. 24. 11:22
6/8 A kérdező kommentje:
Még egyszer köszönöm a válaszokat és a segítséget!
2016. jan. 24. 11:23
7/8 anonim válasza:
"Ez azért furcsa, mert súlyadót (gépjárműadót) idén kellene először fizetned erre az autóra"
Ez így ebben a formában nem teljesen igaz! Ha a vásárláskor helyezték forgalomba az autót, akkor már a vásárlástól kezdve fizetni kell az adót.
Lehet puffogni, de be lehetett volna fizetni azt az 5520 Ft-ot, és nem lenne gondod. Az se érdekes, hogy jogos-e a kivonás, a lényeg, hogy egy ellenőrzésnél ki fognak szállítani az autóból és bevonják a forgalmidat, ami jóval többe kerül majd.
No meg be kell rendesen jelentkezni lakcímre és megkapod a hivatalos leveleidet.
2016. jan. 24. 11:41
8/8 A kérdező kommentje:
Most már minden le van rendezve és gond egy szál se. Ami a hivatalos leveleket illeti, minden az ideiglenes címemre érkezik és mindenről időben értesülök. Tehát nem az összeg befizetése jelentette a gondot, hanem ez a kis adminisztrációs malőr. Mindent összevetve meg fogok interjúvolni egy ügyvédet, mert ha nagyon kukacoskodó akarok lenni, akkor a jegyző törvényszegést követett el a gépjárműadóról szóló 1991. évi LXXXII. törvény 9. §-nak (4) bekezdésében foglaltak alapján: "Amennyiben az adóalany adótartozása az egy évi adótételt meghaladja, és a közúti közlekedési nyilvántartásban újabb adóalanyt [2. § (1) bek.] a közlekedési igazgatási hatóság nem tüntetett fel, az adóhatóság kezdeményezheti a gépjárműnek a forgalomból való kivonását." Szerintem a 4 hónap az nem 1 évnek felel meg. Ráadásul az éves teljesítményadóm 22080 Ft.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!