Milyen következménye lehet, ha jogsi nélkül, belementem egy autóba?
Építésvezetőnek az autójába véletlen beletolattam, kilyukadt neki a hátsó lökhárítója, látta az egész esetet, 4 napja történt ez a dolog és most betétlapot akar csinálni, jogsim nincs, csak hátrébb kellett állnom az autóval, csak a nagy kapkodásban visszapillantóba nem kukkantottam bele, így durrantam vele...
Milyen következményei lehetnek ennek, ha betétlapra kerül sor...???
Tudomásom szerint ha forgalomtól elzárt területen vezetsz jogsi nélkül, akkor jogilag semmilyen következménye nem lesz. ( nem tiltanak el a jogsitól, stb) Szóval ha nem az utcán történt, hanem mondjuk a telepen bent, akkor semmi.
Az már más tészta, hogy valószínűleg a kárt ki kell fizetned...
Az építésvezető kárát a gépjármű üzembentartója biztosítása kell rendezni.
A te ügyed pedig több dologtól is függ. Önhatalmúlag huppantál bele, vagy a tulajdonos engedélyével? Utóbbi esetben közös a sár.
Mivel nincs jogosítványod a betétlap semmit sem ér, a biztosító nem fog fizetni (még akkor sem ha magánterületen történt az eset).
2 lehetőség van:
1., Valaki (mondjuk az autó tulajdonosa) bevállalja, hogy ő vezetett és ad betétlapot. A biztosító fizet, a tulajnak pedig visszaveszik a bonus malus besorolását és drágább lesz a biztosítása
2., Te saját zsebből fizeted a kárt
A károsultvédelmet pont azért találták ki, hogy a károsultnak fizessen a biztosító.
Az már más kérdés, hogy ebben az esetben a biztosítónak joga van a károkozón behajtani a pénzt...
Próbáld csak ki nyugodtan, hogy fizet-e bármelyik magyar biztosító arra, ha átengeded a vezetést valakinek, akinek nincs jogosítványa és kárt okoz. Egyik sem fog fizetni.
Polgári per az autó tulajdonosa ellen vagy az ellen, aki vezette ha bevállalja.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!