Milyen költségei vannak egy autónak? (zöldfülű vagyok még)
Szeretnék venni 1 éven belül egy kis autót. Életem első kocsija lenne. Nem igazán értek ezekhez a dolgokhoz, azért kérdezem.
A cél az lenne, hogy nagyobb részt parkolóban állna, mert jó a tömegközlekedésem, nagy bevásárlásokhoz kellene.
Milyen kiadásai vannak egy kocsinak éves/havi szinten, nagy vonalakban?

Ahhoz hogy a parkolóban állna nem kell autót venni csak mert van pénz rá.
Rengeteg költség van, üzemanyag, teljesítményadó, műszakiztatni kell és szervizelni ha gondja van ja és kötelező felelősségbiztosítás.
Autót csak egy kereső, dolgozó ember tud fenntartani és nem minimálbérből.

Ha rendesen karban tartod akkor sok a költsége.
Én 3 hónapja vettem autót, és rögtön egy kopott alkatrész cseréltettem, ez 12.000be fájt. Vettem fagyállót, téli szélvédőmosót, jégoldót, jégkaparót de ezek csak 1-2 ezer forintos tételek.
Biztosításként már befizettem eddig fél évet ami kb 13.000ft. Lassan jön az újabb negyedéves csekk és a súlyadó.
Nem annyira rendszeres dolgok de nekem pl nincs még nyárigumim, ezért az is kell vennem tavasszal, de ez évekig jó lesz, főleg ha nem megyek sokat. Olajcsere is kell, de ez nekem 1,5-2 évente lesz esedékes.
2 évente műszaki és ez nekem idén nyáron lesz.

Költség számolásnál nagyon sok tényezőt figyelembe kell venni.
Jó megközelítés az, hogy első autónak egy kisebb járgányt szeretne a kérdező, kevesebb lesz az átíratási költség, kisebb a kötelező biztosítás összege, kevesebb a teljesítmény adó... ezek számszerűsíthetőek kalkulátorokkal, utána lehet nézni a neten, X-nem nem biztos, hogy ugyanannyi lesz a fizetendő összeg, mint Y-nak, vagy Z-nek.
Lehet tesztelgetni a kalkulátorokkal, mekkora a megterhelés, és az hogyan változik különböző korú, teljesítményű autók vásárlása esetén.
A használatból, és a szervizelésből adódó költségek már nehezen számolhatók előre, sőt nem is számolhatók.
Vásárlás után illik lecserélni a vezérlést, a szűrőket, olajat cserélni... ezek elmulasztása költséges kockázatokat rejt, úgyhogy inkább ne sajnálj erre költeni.
A többi kiadás már az autó állapotától függően változhat.
Autót akkor érdemes venni, fenntartani, ha annak hasznát is veszed - azért, hogy álljon a parkolóban, nincs értelem megvenni, de nem is ismerek olyat, aki autótulajdonos létére szívesebben buszozik.

Engem mindenki riogatott hogy minek az autó, inkább busz meg felesleges... Felesleges is volt, de volt rá pénzem és vettem.
Megvettem, szóval az autó ára. Majd az átírás, ami 1.8-as motornál 90 ezer forint volt.
Megkötöttük a biztosítást, 1 héten belül ki is ért az első csekk, anya nevére vettem a kocsit így 6 ezer / negyedév. Befizettem, és 3 hónapig ez sincs.
Súlyadó fog kijönni, 10-11 körül van nekem. Évente 1x.
Majd a szervíz, ha jó állapotút veszel ahol csak a kötelezőt kell, akkor olcsón megúszod.

Aki 10-12 ezer forinton variál, annak nem való autó.
Kiadás igen. Cserébe télen melegben ülsz, nem vagy időhöz kötve, oda mész, és akkor amikor akarsz.
Aki ilyen olcsójános, annak tényleg nem való autó, mert mikor eladja és valaki megveszi csak szopni fog vele, hogy minden szép és jó volt, aztán százezres tételeket hozol ki a bontóból, mert balhere volt ahhoz, hogy karbantartsa normálisan.

átírási díj kalkulátor
kgfb kalkulátor
teljesítmény (ex-súly) adó
kifizettél vagy 100E zsetont és még egy métert nem mentél az autóval. plusz az autó ára.
eztán jön a vásárlás utáni 'kötelező' nagyszerviz ami 50-100E ft
ezen kívül benzin, egyéb alkatrész csere, pálya matrica, parkoló jegy. pontos adatot nem lehet mondani, hogy mennyi a fenntartás, max a sajátomat tom neked leírni, de azzal meg nem mész sokra.
Igenis kéne nekem egy autó.
1. Fennt élek a fővárosba, néha szeretnék leugrani Szigetszentmiklósra a szülőkhöz. Kocsival 45 perc, anélkül akár több mint 2. Plusz van, hogy már aznap haza akarok jönni.
2. Aztán, elakarok menni venni 40 forintért cuccokat a tescóban. Kocsival odagurulok, 15 perc, kocsi elhozza nekem a szatyrokat. Busszal meddig jutok? CBA-ig itt, aztán edzhetek bicepszre a táskákkal, plusz 10 liter tartós tejet, bubis vizet, és gyümilét nem tudok hozni, mert nem bírom/fér el.
3. Ki akarok ruccani Esztergomba, akármerre. Vagy zötyögök a drága vonatot, és félve követem a menetrendet, vagy elindulok.
4. Be akarok járni Horvátországot kicsit. Vagy levezetek, vagy nézek egy kötött buszos kirándulást.
Munkám közel van, oda nem kell. Belvárosba fél óra alatt bejutok busszal, oda se kell. (Sok benzin, stressz és parkolódíj se hiányzik) A kocsi 7 napból 6ot tuti állna egy helyben, akár többet is néha. Ezért érdekel, egy ilyen kis "hétvégi kocsi" mennyi pénzt visz el.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!