Közlekedési balesetnél mi alapján fizet a biztosító?
Lassan már 4 hónapja busszal és biciklivel kell, hogy járjak, mivel még nem rendeződött az ügy.
Személyi sérülés szerencsére 8 napon belül gyógyuló, a segédmotoros kerékpár, amivel voltam már inkább "szenvedett" nagyobb sérüléseket.
Elmentem vele szervizbe, ahol megkérdeztem, hogy eredeti alkatrészekkel mennyi lenne a javítása, itt egy 300-400 ezres összeget kaptam. A motor értéke egyébként 350 ezer forint volt a baleset előtt.
-A biztosító köteles eredeti alkatrészek árát fizetni, vagy lehetősége van a csekély, "sufnis" műanyagjavítás árát fizetni?
-Más törött, elhajlott alkatrészeknél az eredeti árát kell fizetnie, vagy elég valami után gyártott darab árát fizetnie?
-Mivel munkába tartottam, így a kieső béremet is fizetni kell?
-Milyen kártérítéseket lehet még igényelni?
Néhány részletet titkolsz előlünk:
-Volt-e rendőri intézkedés? Mert ha volt, akkor meg kell várnod a határozatot, ami eltarthat akár fél évig is.
-Egyáltalán bejelentetted már a káreseményt? Ha igen, akkor volt-e kárfelmérés? Ugyanis az alapján kapsz ajánlatot a biztosítótól!
Általában több lehetőség közül lehet választani:
-Elfogadod a biztosító ajánlatát, felveszed a pénzt és intézed a javítást ahogy akarod (vagy nem).
-Elviszed a biztosító által kijelölt, vagy az általad választott de a biztosítóval szerződött szervizbe ahol megjavítják, de ilyenkor nem kapsz pénzt, hanem a biztosító a szervizzel számol el.
-Ha a kalkulált javítási összeg túl magas, akkor vehetik GTK-ra, és megkapod a könyvértékét a járműnek, a ronccsal meg azt csinálsz amit akarsz.
Na mire leírtam, addigra válaszoltál is...
De még mindig az érdekel, hogy volt-e kárfelmérés, kaptál-e ajánlatot?
Az hagyján, hogy meddig készül a határozat, de annak még jogerőre is kell emelkednie, aztán ha a károkozó nem veszi át, akkor még két hónapig várhatsz! Addig meg meg kell oldanod a közlekedést!
Akkor türelem...
Azért furcsállom, mert pár éve nekem is volt rendőri intézkedéses eseményem, de nekem a kárfelmérést megcsinálták, megkaptam az ajánlatot, csak a pénzt nem, amíg nem volt kész a határozat!
Persze mi megírtuk a sárga-kék nyomtatványt is, és volt mivel elindulnom...
azért vannak ám kivételek :)
pl: ha neked a munkábajáráshoz bérelni kell autót, azt is a biztosító fogja fizetni...
Szerinted fizet határozat nélkül is, vagy inkább fizeti a 4 havi bérgépkocsi költségét? :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!