Kezdőoldal » Közlekedés » Biztosítás, papírmunka » Van rá lehetőség, hogy leüljem...

Van rá lehetőség, hogy leüljem a gyorshajtás bírságom?

Figyelt kérdés

2012. júl. 3. 22:00
1 2 3
 11/21 anonim válasza:

Még ennyi hülyeséget egy rakáson... Már ne haragudjatok meg, de ha valaki pénzbüntetést kap (meghatározott napi tétellel, napi tételek összegével), és úgy dönt, hogy nem szeretné kifizetni, helyette inkább leüli, azt NEM BÖRTÖNBEN, hanem FOGHÁZBAN kell megtennie, amiben egy napi tétel egy napi szabadságvesztésnek felel meg. (gy.k.: Btk. 50. § (1) bekezdés) (Különben is, mivel különb az, ha nem fizeti ki, hanem leüli? Ettől a döntésétől válik függővé, hogy büntetett előéletű lesz-e vagy sem? Ne nevettessetek már.)

Továbbá a kérdező figyelmébe ajánlom az ún. törvényi mentesítéssel kapcsolatban szintén a Btk. ide vonatkozó részét, konkrétan a 102. § (1) bekezdésének a) pontját, miszerint:

"102. § (1) A törvény erejénél fogva áll be a mentesítés

a) közérdekű munka, pénzbüntetés, foglalkozástól eltiltás, járművezetéstől eltiltás és kiutasítás esetén - foglalkozástól eltiltás vagy járművezetéstől eltiltás esetén a foglalkozás vagy a járművezetés gyakorlásának joga kivételével - az ítélet jogerőre emelkedésének napján;"

ahol a mentesítés:

"100. § (1) A mentesítés folytán - törvény eltérő rendelkezése hiányában - az elítélt mentesül az elítéléshez fűződő hátrányos jogkövetkezmények alól.

(2) A mentesített személy büntetlen előéletűnek tekintendő, és - törvény eltérő rendelkezése hiányában - nem tartozik számot adni olyan elítéltetésről, amelyre nézve mentesítésben részesült."

A kérdésed egyébként kétértelmű, legalább is a válaszaid tükrében, számomra nem derült ki tisztán, hogy itt most közigazgatási bírságról vagy bűncselekmény miatt kiszabott pénzbüntetésről van szó. Mivel felmerült a büntetés összege, ebből következtettem az utóbbira. Azzal kapcsolatban annyit érdemes még megjegyezni, hogy a bíróság a pénzbüntetés kiszabása során a napi tételek számát és összegét határozza meg, az utóbbit tekintettel az elkövető anyagi helyzetére (tehát a tiédre) is. A napi tételek száma harminctól ötszáznegyven napig terjedhet, egy napi tétel összege 2500 Ft és 200.000 Ft között mozoghat. (Evidens, hogy a pénzbüntetés teljes összegét a napi tételek számának és összegének szorzata adja ki.) A lényeg igazából ugyanaz marad, ez sehogy nem jó móka... Ha engem kérdezel, én is inkább ajánlom a közérdekű munkát, ha semmiképp nem tudod kifizetni. (Nem tudom, tudod-e, de kérelmedre a bíróság havi részletekben való fizetést is engedélyezhet.)

2012. júl. 8. 10:22
 12/21 anonim válasza:
Utolsó vagyok, benéztem, az 50. § a közérdekű munkára vonatkozik, ha a büntetési fokozatnak akarsz utánajárni, akkor az 52. § (4) bekezdése vonatkozik Rád.
2012. júl. 8. 10:27
 13/21 Nagyfater ***** válasza:
Természetesen van rá lehetőség, de piszokul nem éri meg. Akadtak már páran, köztük ismert személyek is, akik heccből kipróbálták; két nap múlva pánikszerű gyorsasággal befizették a büntetést. Lehet találgatni, hogy miért gondolták meg magukat...
2012. júl. 9. 05:29
 14/21 Nagyfater ***** válasza:

#12: "(Nem tudom, tudod-e, de kérelmedre a bíróság havi részletekben való fizetést is engedélyezhet.)"

Ez így van, de nem árt meggondolni. Ha ugyanis a "törlesztés" ideje alatt belefut egy újabb gyorshajtásba, akkor visszaesőnek számít, és ennek megfelelően fogják kiszabni a büntetést.

2012. júl. 9. 05:35
 15/21 anonim ***** válasza:
Én most szabadultam.Negyvenezret ültem 8 napig. Semmi utóhatása nincs, erről papirt kapsz.Tavaly ősszel ugyanennyiért 8 nap közérdekű munka, napi 6 órában.Előtte üzemorvosi vizsgálat.Ha doki ugy itéli meg, hogy a felkinált munka nem neked való, tartalék állományba kerülsz.Két év után elévül.
2012. júl. 10. 12:54
 16/21 A kérdező kommentje:

Kedves utolsó "húúúú" de tapasztalt vagy :)

Köszönöm a válaszokat, inkább a kifizetés mellett voksolok, mert nem érek rá „nyaralni” vár a meló, de a befizetést nem sietem el aug 20 vagy 24 nem is tudom de ráérek.

2012. júl. 10. 18:12
 17/21 anonim ***** válasza:
Vigyázz, mert a határidő 30 nap, ha nem kérsz haladékot.Onnan tudom, mert volt benne részem.Én ültem is, meg melóztam is.Ki lehet birni, ha lehaverkodsz,(nem jattolással) felezni is tudsz. Mert minden nagykapu mellett van egy kicsi.
2012. júl. 10. 22:31
 18/21 anonim válasza:
Hello! Én is jártam így. Kaptam 10.000ft büntetést ; gondoltam kapja be az állambácsi majd jó ledolgozom v leülöm. Na de sok ideig nem törtét semmi aztán munkahelyemről kaptam 1 papírt, hogy az önkormányzat levonatott a fizuból 10 papirt. Gondolhatod h meglepődtem.
2012. júl. 12. 07:17
 19/21 anonim ***** válasza:
én ültem le pénzbüntetést és szó szerint voltak meleg pillanatok...
2012. júl. 12. 22:32
 20/21 anonim válasza:
Jó, hogy ilyen sok ember büszke rá, hogy megbüntetik... Kedves kérdező, Te is inkább a szabályokat tartanád be, nem kéne azon agyalnod, hogy meddig húzd a büntetésed kifizetését...
2012. júl. 16. 15:20
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!