A személyigazolvány lejárt, de a jogosítvány nem. Akkor megbüntet a rendőr igazoltatáskor?
Egészen konkréten a rend őre nem kötelezhet arra hogy több igazolvánnyal igazold a személyazonosságod.
Szóval ha odaadod naki a jogsid, és ő kéri a személyidet akkor nyugodtan megmondhatod neki hogy nemadom. És persze nem tehet semmit, mert te teljesen jogszerűen tagadod meg.
(ezt egy ügyvéd mondta, aki el is játszotta ezt a rendőrökkel)
Meg persze a jogosítvány alkalmas személyazonosság azonosítására.
Egészen konkrétan jogsival és lakcímkártyával bármit el lehet intézni amihez azonosítani kell magad.
Két évvel ezelőtt, amikor lejárt a jogsim, és megújíttattam, az okmányirodai ügyintéző hívta fel a figyelmemet arra, hogy a személyim is hamarosan lejár. Ő mondta, hogy amíg nem akarok személyivel menni külföldre, addig nem szükséges azt megcsináltatnom, mert a jogosítvánnyal - mint fényképes igazolvánnyal - országon belül bárhol, bármilyen ügyben igazolhatom magam. Két évig így is tettem, sosem volt belőle gondom. Idén csináltattam személyit, csak ugyanazt a pénzt kellett fizetnem érte, mint bárkinek (azt hiszem 1500Ft?), az ügyintézőt meg is kérdeztem, hogy ugye ez így amúgy rendben van, tehát nem követtem el hibát. Nem is furcsállta a kérdést, mondta, hogy természetesen, csak külföldre nem tudok menni útlevél nélkül.
A rendőr ezeket ugyanígy pontosan tudja, tehát egy pillanatig sem kell aggódnod. Figyelj a jogsid érvényességére, az idehaza elég lesz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!