Mire figyeljek ha románnak adom el a magyar autómat?
Én vagyok a 22.42 is:)
Szóval Okmányirodában dolgozom, ezért látom máshogy a dolgokat
Ha bejön hozzánk az eladó egy adásvételi szerződéssel, ellenőrizni kell, létező személy e a vevő, hiszen csak így tudjuk eldönteni ki az illetékes az ügy elintézésében. ( az illetékesség szabályai szerint az a hatóság illetékes eljárni egy ügyben, ahol az ügyfél lak- v. tartózkodási helye van stb), tehát ellenőrizni kell.
A vevő szerinti okmányiroda idézi be a vevőt az átírás rendezése végett. Ha azonban nem létező személy ( pl kitalált adatokkal van kitöltve az adásvételi) vagy a személyi-és lakcím nyilvántartásban nem szereplő külföldi, nem tudunk mit tenni. Hiszen hogy idézzek be egy külföldi személyt, akit nem találok meg. Ha önként nem jön be, nincs mit tenni. Ekkor az adásvételi szerződés kevés ahhoz, hogy lemondd a nevedről a kocsit.
Az igaz, hogy lehet külföldi személy tulajdonában is magyar jármű,DE kell egy magyar lakcímmel/tartózkodási hellyel rendelkező üzembentartó.
Az üzembentartónak azonban nincs bejelentési kötelezettsége, azaz a hivatal nem járhat el vele szemben, egyszerűen jogszabály nem ad erre lehetőséget.
Szóval, ha a vevő külföldi és nem viszi ki a kocsit az országból, itt használja, az eladó viszont nem vonatta ki a forgalomból átmenetileg ( ahogy azt a korábbiakban már leírtam) a kocsit, akkor bármilyen szabálysértést követ el a vevő ( gyorshajtás, tilosban parkolás stb) a régi tulajdonost, azaz az eladót fogják a hatóságok "zaklatni"
Arról nem beszélve, hogy a teljesítményadót is fizetnie kell, hiszen jogilag forgalomban van a kocsi.
Hidd el jobb a jogszabály szerint eljárni.:)
Remélem nem zavartalak nagyon össze.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!