Kezdőoldal » Közlekedés » Biztosítás, papírmunka » Mikor fogom megkapni a gépjárm...

Mikor fogom megkapni a gépjárműadóval kapcsolatos levelet?

Figyelt kérdés

Szeptember elején vásároltam egy új autót egy autókereskedésből. Az autó regisztrációját és forgalomba helyezését a kereskedés intézte helyettem.

Azonban a mai napig nem kaptam levelet az adóhivataltól a gépjárműadóról. Ez normális? Vagy nekem kellene valamit tennem? Mindig azt hittem, hogy automatikusan kapok egy levelet az adóhivataltól egy csekkel, hogy befizessem az adót.

#NAV #gépjárműadó #autókereskedés #adóhivatal #autó regisztráció #forgalomba helyezése
nov. 25. 13:10
 1/9 anonim ***** válasza:
71%
Majd március körül kezdik el küldözgetni a csekkeket. A tavalyi évben még a volt tulaj fizette be egész évre, ezért nem kaptál eddig semmit, de nem fogják elfelejteni 😉
nov. 25. 14:02
 2/9 anonim ***** válasza:

Az 1-es válaszban tévedés van: a kérdező új autót vásárolt kereskedésben. (Idén szeptemberben vásárolt használt autó esetén sem tavaly, hanem erre az évre fizetné a gépjárműadót, aki ez év január 1-én volt a bejegyzett üzembentartó.)

A NAV elektronikus értesítést kap a nyilvántartásban bekövetkezett változásokról, és annak alapján végeznek adómegállapítást, megszüntetést.

Csekket már régóta nem küldenek, aki azzal akarja fizetni, igényelnie kell; többféle elektronikus fizetést kínálnak. Csak adómegállapítást küldenek. Ha van ügyfélkapu regisztráció, akkor a tárhelyre, és erről az ügyfélkapu regisztrációhoz tartozó emailben érkezik értesítés. Egyébként, postai küldeményként küldik, amit a posta „elügyetlenkedhet”.

A NAV honlapján meg lehet nézni, van-e megállapított meg nem fizetett adód; nevezetesen: gépjárműadó. Ha nincs, akkor kérdezz utána a NAV ügyfélszolgálatán.

nov. 25. 20:08
 3/9 anonim ***** válasza:
56%
Idén a NAV megelégedett a regisztraciós adóval, szerintem az ilyenkor lefedi az az évi teljesitmenyadót is .
nov. 25. 20:59
 4/9 A kérdező kommentje:

Köszönöm a választ! A csekk csak egy példa volt. Más fizetési módok is megfelelnek nekem. Csak annyit fontos tudnom, hogy kell-e valamit tennem, vagy csak várnom kell, amíg jön egy levél vagy e-mail?

nov. 26. 10:27
 5/9 anonim ***** válasza:
Az idei gépjárműadó teljes mértékben az előző tulajdonost terhelte még, mivel az adó alanya az adóév első napján (január elsején) lévő tulajdonos vagy üzemben tartó. Neked majd a jövő évit kell csak már majd.
nov. 28. 13:38
 6/9 anonim ***** válasza:
Határozatot fogsz majd kapni róla automatikusan (előző voltam még)
nov. 28. 13:39
 7/9 anonim ***** válasza:

5-ös válasz írója! (13:38)

Még mindig nincs előző tulajdonos: „Szeptember elején vásároltam egy új autót egy autókereskedésből. Az autó regisztrációját és forgalomba helyezését a kereskedés intézte helyettem.”

nov. 28. 23:06
 8/9 anonim ***** válasza:

Normális. Nem fognak elfelejteni, nyugi.

Én decemberben rendeltem egy autót. Februárban vettem át, ekkor lett forgalomba helyzeve, amit szintén a kereskedés intézett. Március 15-ig sem kaptam semmit, ami kicsit zavart. Annak idején én is tettem fel itt kérdést. De sokan csak a hülyeséget nyomták, keverték a használt autókra vonatkozó szabállyal.

Végül májusban jött meg a határozat az adókötelezettségről. Arra az évre a forgalomba helyezés napjától számított és nem a teljes évre vonatkozó adót kellett fizetnem, hanem időarányosan a forgalomba helyezés napjától számítottat.

Másik esetem: öröklöt autó. Augusztusban volt a haláleset. Az elhunyt nevére jött a csekk szeptember 15 fizetési határidővel. Ezt be is fizettem. Hagyatéki következő márciusban volt. Májusban eladtam az autót. Adóról nem jött semmi. Majd következő évben számlázták ki az előző évet. Nyilván ez más eset. Csak azt akartam vele jelezni, hogy nem leszel elfelejtve. Ha fizetni való lesz, meg fognak találni, akár visszamenőleg is. Az értesítésről meg tudni fogsz, mert vagy ügyfélkapura küldik (vagy ami most lesz helyette), vagy ajánlott levélként.

dec. 6. 20:20
 9/9 anonim ***** válasza:
A gyakorlatban nálam úgy nézett ki, hogy egyáltalán nem küldtek értesítést, csak később, hogy elmaradásom van, fizessem. Vags a postás szokás szerint nem dobott be értesítés, ügyfélkapun mindenesetre nem jött semmi korábban.
dec. 13. 13:14

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!