Autó kivonatás folyamata és összege?
Ha megszűnsz az autód üzembentartója lenni – márpedig végleges forgalomból történő kivonáskor ez történik –, akkor a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításod érdekmúlással megszűnik (nincs mit biztosítani).
A forgalomban tartott időtartamra eső, időarányos KGFB díjat kell megfizetni, a többlet befizetést visszautalják.
Mivel veszélyes (természetkárosító) anyagokat tartalmaz az autó, csak regisztrált bontóban bonthatják el. A bontó az átvételkor bontási átvételi igazolást ad, azzal, a gépjármű okmányaival és rendszámokkal intézhető a forgalomból történő végleges kivonás.
Az árak, gondolom, változtak, bontónként is eltérhet; jónéhány éve a bontós azt ajánlotta nekem, hogy ha odaviszem az autót, akkor 19 Ft/kg áron átveszik, vagy ők szállítják el, akkor senki sem fizet senkinek.
Az okmányirodában, kormányablakban a forgalomból történő végleges kivonás igazgatási hatósági díja 2300 Ft.
Mióta a MOL elnyerte a hulladékgazdálkodási koncessziót, jelentősen lecsökkent a vele szerződő, így bontási átvételi igazolást kiadni jogosult bontók száma.
A MOL honlapján megtalálható az ilyen bontók listája; régebben a Közlekedési Hatóság hatósági bontóhelyeknek nevezte ezeket, a MOL roncsautó átvevőhelyeknek nevezi: [link] A lista három nappal ezelőtt frissült.
(Megdöbbentem; 156 volt, most 88 van, és úgy látom, vannak vármegyék, amelyekben egy sincs.)
A biztosítók kötvénynyilvántartó szerve elektronikus kapcsolatban van a gépjármű nyilvántartással, így a biztosító automatikusan értesül a változásról, és végzi a többletbefizetés visszautalását.
Többszörösen megtapasztaltam, hogy az automatizmus működik; de ha úgy döntesz, be is jelentheted a biztosítónál a kivonást.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!