KGFB. Ilyen már tényleg nincs? Törvény szabályozza?
4 éve vagyok ugyan annál a biztosítónál. Minden évben emelnek, én meg minden évben újra kötöm és így viszont olcsóbb is minden évben a biztosításom. (Mindig őket hozza ki a legolcsóbbnak)
Szóval szerintem nincs ilyen törvény
A törvény be van tartva; díjtarifa nem tartalmaz tiltott, új szerződő számára adott kedvezményt.
A törvény csak azt engedi meg, hogy a határozatlan idejű szerződést folytató térjen el a díjtarifa, de ilyet még nem láttam.
A törvény azt is tartalmazza, hogy az új szerződő számára tiltott kedvezményről a díjközlést tartalmazó írásos értesítőben figyelemfelhívásra alkalmas módon tájékoztatni a szerződő felet. Bizonyára a te leveledben is ott van; eszerint számodra nem elég figyelemfelhívó módon.
A biztosítási díj alapja az üzembentartó adatai és a gépjármű adatai alapján megállapított alapdíj.
Ezen kívül a biztosítók alkalmaznak alapdíj módosító, úgynevezett korrekciós szorzókat. Egy részük növeli az alapdíjat (1-nél nagyobb szorzószám), más részük csökkenti (1-nél kisebb szorzószám).
A díjtarifák folyamatosan változnak, több biztosítónál is, havonta. Ezekben főként a korrekciós szorzók változnak, bevezetnek újakat, kivezetnek meglévőket.
Biztos vagyok abban, hogy nem nézegeted és nem követed a biztosítód nyilvános díjtarifahirdetményeit, és nem veted össze a valamikor megadott adataiddal. Így, nem tudatod a biztosítóddal, hogy találtál olyan díjcsökkentő korrekciós tényezőt, amire jogosult lettél, és nem adod meg a figyelembevételéhez szükséges adatot. Viszont, mikor most kalkuláltál, megadtad azt is, kedvezőbb is lett a díjajánlat.
Nem találsz olyan díjtarifahirdetményt, amely új belépő számára kedvezőbb díjat biztosít, mint a határozott szerződését folyamatosan fenntartónak. Olyan viszont lehet, hogy a folyamatos szerződést fenntartó nem vesz igénybe minden kedvezmény-lehetőséget, mert nem foglalkozik vele, míg az új szerződő, vagy az újra szerződő megadja, mert látja a lehetőségek közt.
(Épp múlt hét pénteken kaptam meg a díjajánlatot; 42%-os emelést jelentene. Két olyan, a biztosítási éven belül bevezetett kedvezménylehetőség is van, amit igénybe tudok venni, ezek megadása után csak 22%-os lett a díjemelkedés. Csak egy jobb van, azzal csak szűk 20%-os lenne az emelkedés, de olyan alacsony az éves díjam, hogy ez aprópénz különbség, emiatt nem váltok. Annál is inkább, mert a meglévő biztosító a KGFB mellé adott mértékű ingyenes asszisztencia szolgáltatást is ad.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!