A kiállított jogosítvány orvosi alkalmassági meddig érvényes?
Nem jár le. Én egyszer fél évvel később mentem jogsit csináltatni a kormányablakba, mint ahogy az orvos kiállította a papírt. Annyi volt csak a hátrány, hogy az orvosi papír kiállításától számított az 5 év érvényesség, nem az új jogsi kiállításától.
De mostmár talán ez sem számít, mert a lejárat a születésnapra esik.
Természetesen csak ügyfélkapus regisztrációval működik. Majusban én is így igenyeltem új jogsit, és úgy 1 hét múlva mehettem is érte.
2/ válaszból (2023. dec. 11. 21:25): „De mostmár talán ez sem számít, mert a lejárat a születésnapra esik”
A kérdező párjánál a lejáratot nem igazították a születésnaphoz; 2-es alkalmassági csoportban van (vezetői engedélyen 102-es kóddal jelölik, ezt megadta a kérdező). 2-es alkalmassági csoportnál nincs születésnaphoz igazítva a lejárat.
┌─ „3. § (7) Az egészségi alkalmassági vizsgálat határidejét 𝗮𝘇 𝟭. 𝗮𝗹𝗸𝗮𝗹𝗺𝗮𝘀𝘀á𝗴𝗶 𝗰𝘀𝗼𝗽𝗼𝗿𝘁 𝗲𝘀𝗲𝘁é𝗯𝗲𝗻 úgy kell megállapítani, hogy annak hónapja és napja megegyezzen a vizsgált személy születésének hónapjával és napjával. E szabály alkalmazása esetén az (1) bekezdésben előírt határidő a vizsgált személy határidőt követő első születésnapjáig túlléphető. Ha a vizsgált személy február 29-én született, és az alkalmasság határideje lejártának évében ez a nap hiányzik, akkor az alkalmasság határideje február 28-án jár le.”
↑
13/1992. (VI. 26.) NM rendelet a közúti járművezetők egészségi alkalmasságának megállapításáról hatályos szövege. ─┘
A jogszabály hatályos teljes szövege elolvasható
itt: [link] (Net Jogtár), vagy
itt: [link] (Nemzeti Jogszabálytár).
"A kérdező párjánál a lejáratot nem igazították a születésnaphoz; 2-es alkalmassági csoportban van (vezetői engedélyen 102-es kóddal jelölik, ezt megadta a kérdező). 2-es alkalmassági csoportnál nincs születésnaphoz igazítva a lejárat."
Szerintem ezt rosszul tudod, hiába másolgatsz be mindenféle jogszabályt állandóan. Nekem is hivatásos van, amit 2021 január 6.-án hoszabítottam, és már akkor a születésnapomhoz igazították, így az érvényessége 2025 augusztus.
↑ 8/ (2023. dec. 12.)
Bármennyire is bosszant, a hatályos jogszabály alapján volt úgy a te esetedben, és a módosult, most hatályos jogszabály alapján van másképp.
2017. január 1-től mindenkinek a születésnapjához igazították a vezetői engedély egészségügyi lejártának határidejét.
2021. július 1-től csak az 1. alkalmassági csoportúaknál igazítják a születésnaphoz a lejáratot; azóta van változatlanul így.
Tehát neked 2012. január 6-án, az akkor hatályos jogszabály alapján a születésnapodhoz igazították a lejáratot. Kb. fél évvel utána változott, úgyhogy közel két és fél éve másképp van. A kérdező párja három hete csináltatta a vizsgálatot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!