Ha cég névre veszik meg az autóm akkor le megy a nevemről?

3 válasza: „Az adásvételi szerződést 8 napon belül be kell mutatnod a kormányablakban neked is, mint eladónak. Ha elmulasztod, akkor megbüntethetnek.” (2023. okt. 6. 10:13)
1./ 2018. január 1-től: „A jármű tulajdonjogában bekövetkezett változást az átruházó a változástól számított 𝐭𝐢𝐳𝐞𝐧ö𝐭 𝐧𝐚𝐩𝐨𝐧 𝐛𝐞𝐥ü𝐥 bejelenti a közlekedési igazgatási hatóságnak. A kérelmező a bejelentéskor igazolja, hogy a tulajdonjog átruházására a közúti közlekedési nyilvántartásról szóló 1999. évi LXXXIV. törvény 33. § (6) bekezdésében foglaltaknak megfelelően került sor.”
↑
304/2009. (XII. 22.) Korm. rendelet 2. § (1)
2./ Nem szükséges kormányablakban bemutatni, az eladó már régóta online is bejelentheti az eladást.
↑
3./ Nem büntethetik meg, mert nincs rá jogszabály.

Átkerül annak a nevére, aki megvette, de ezt le kell jelentened. Mi nemrég adtunk el egy autót, de még ott, este töröltük is a kötelező biztosítást online, másnap meg személyesen odavittem a kormányablakba az adás vételit.
Buktató akkor lehet ha pl megveszik és nem akarják átíratni, felmennek autópályára, balesetet okoznak stb, mindent rád tolnának azonnal, hiszen ha nincs lejelentve akkor a te neved van minden nyilvántartásban, utána meg levelezhetsz a rendőrséggel, adósság behajtókkal stb., kell az neked?

Az eladó hiába jelenti be, az átírást a vevő bejelentése alapján végzik el, szóval ettől még vígan kaphatod a bírságokat, és küldözgetheted az adás-vételi szerződést, hogy a büntetés pillanatában az adott gépjármű már nem a te tulajdonodban volt.
Sőt az autópályakezelő még aljasabb:
Nagyapám nekem adta még régen az autóját, mert ő vett magának másikat, egy már akkor 25 éves ám nagyon keveset futott kisautót. Mivel csóró voltam ezért nem írtuk át, csak üzembentartó lettem.
Aztán eladtam az autót, az adás-vételit természetesen nagyapám adataival töltöttük ki, hszen az övé az autó, ő is írta alá. Persze jött büntetés jogosulatlan autópályahasználatról az én nevemre. Elküldtem a szerződést, hogy ez az autó akkor már bizony más tulajdona volt.
Válasz: ez nem úgy megy, mert a szerződésen nem az én nevem van hanem nagyapámé. Megkerestem a vonatkozó törvényeket, azokban egyértelműen benne van, hogy üzembentartója valaki csak akkor lehet egy gépjárműnek, ha erre a megfelelő szerződésben az autó tulajdonosa aláírásával felhatalmazást ad. Illetve a tulajdonos attól, hogy a gépjárműnek más az üzembentartója, a gépjármű tulajdonjogával szabadon rendelkezhet, azaz átruházhatja, azaz eladhatja.
Fentiekből és abból, hogy az új tulajdonos és köztem üzembentartásra nem köttetett szerződés az következik, hogy a tulajdonjog átruházásának percétől én már nem vagyok üzembentartója nagyapám autójának. Jogász édesanyámat is ráeresztettem a dologra, de a józan ész is így diktálja.
Válaszoltak, hogy ez nem igaz, a büntetés befizetését csak úgy kerülhetem el, hogy ha kérek az okmányirodából egy igazolást, hogy én X dátummal nem vagyok már az autó üzembentartója.
A kormányablakos csávónak meg felrobbant az agya, hogy baromira elege van már ebből, hogy heti 20-30 ilyen igazolást kell kiadniuk amivel tök fölöslegesen csak az idejük megy nekik is és a polgároknak is, mert az autópályakezelőnél csak a pénzbehajtás a lényeg, a jogértelmezés az már nem - akarózik - menni. Ráadásul ugyanazokat a törvényhelyeket idézték, amiket én idéztem magamtól amikor kifogásoltam a büntetést :D
Még fél évig kaptam a mindenféle büntiket, mire eljutottunk ahhoz az időhatárhoz, hogy kérhettem az autó kényszerátírását. De ezt is nekem kellett kérni, a hivatal magától nem csinálta meg, pedig törvény szerint kötelessége lenne.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!