Ha veszek egy olcsó használt autót alkatrésznek, és nem iratom át a nevemre, akkor automatikusan kivonják a forgalomból?
És ha elbontom?
Csak azért kérdezem, mert eladtam az autómat lejárt műszakival 2 hónappal ezelőtt, és még mindig nincs fent a JSZP-n. Még "forgalomban van".
Ha nem íratod át, és a hatóság tudomására jut (az eladó bejelenti), akkor
• hatóságilag ideiglenesen kivonják a forgalomból; addig, míg el nem végzed az átíratást.
• Egyidejűleg a NAV elektronikus értesítést kap, és adóbírságot szab ki, mivel elmaradt a vagyonszerzési illeték határidőre történő befizetése.
A JSZP szerint addig forgalomban van a jármű, amíg nem történik meg a forgalomból történő végleges kivonatás. Vagyis, forgalomban van a lejárt műszakis, a forgalomból ideiglenesen kivont jármű is; akár hivatalból vonták ki ideiglenesen, akár az üzembentartó kérésére.
A végleges kivonatáshoz szükség van bontási átvételi igazolásra. Ezt regisztrált bontó állítja ki, ha átveszi a járművet. Azért van így, hogy szakszerűen, a veszélyes anyagok megfelelő ártalmatlanításával történjen az elbontás.
Ha te bontod el, akkor a nyakadon marad.
Az előttem olvasható szöveg, kevésbé hivatalosan fogalmazva:
Ha az eladónak van egy csöppnyi esze, akkor adásvételivel szabadul meg a roncstól. Onnan viszont rövid úton kiderül, hogy kit kell keresni és -ahogy előttem leírták- az új tulaj viszi el a balhét.
És ha megtalálják, nincs semmiféle magyarázat, akármilyen állapotú a roncs, és akármennyire olcsón is cserélt gazdát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!