Ilyenkor mi a teendő?
A díj nem ugyanannyi lesz díj, hanem 1000 forinttal drágább.
A felmondom-újrakötöm dolog pár éve megszűnt. Így semmit nem kell most tenned, de az árak csak felfele mennek.
Az évforduló előtt kiküldött levélben mit írtak? Mennyi lesz? Mert abban van leírva hogy mennyi a következő év ha nem váltasz.
A kalkulátorok az új kötéssel számolnak, ami általában kedvezőbb mint a meglévő.
Tisztelt, 4-es válasz írója, jó nagy meglepetés érhet. (2022. nov. 15. 16:41)
Bizony, könnyen szembesülhetsz azzal, hogy ha az évfordulós levél után kalkulálsz, akkor nem ezer forinttal, hanem akár sokkal alacsonyabb díjat látsz a biztosítódnál, mint amit az értesítésben közöltek.
A törvény azt tiltja, hogy a díjtarifa kedvezőbb legyen az új, vagy újonnan szerződő számára, mint akiknél folytatólagos a szerződés. Nincs is törvényszegő díjtarifa, keresve sem találsz.
Viszont a díj nagyon sok elemből tevődik össze; jócskán vannak korrekciós tényezők, amelyek egy része növeli a gépjármű és üzembentartó adatai által meghatározott alapdíjat, más része csökkenti, melyik-melyik kisebb, nagyobb mértékben.
És a biztosítók gyakran változtatják a díjtarifájukat, a MABISZ hirdetményoldalán látható, hogy jónéhányuk havi gyakorisággal, néha még sűrűbben is.
Egy év alatt is akár több, kedvezményre jogosító tényező is bekerülhet, amit igénybe vehetnél, mint szerződő fél, csakhogy ugye nem böngészed a díjtarifa hirdetményeket, talán azt sem tudod, milyen kedvezményeket kaptál egy éve, pláne a sok éve kötött szerződéskor. Nem végzel adatközlést a biztosítónál, hogy erre is, meg erre is, na meg még erre is jogosult vagyok; az évforduló előtt megállapított következő biztosítási évi biztosítási díj megállapításánál vegyék figyelembe. Viszont, ha kalkulálsz, minden lehetőséget bejelölsz, megadsz, és mikor meglátod a 17%-kal alacsonyabb díjat, akkor azt hiszed, hogy a biztosító jó nagy kedvezményt ad az új szerződőnek. Nem, csak mikor ki tudja hány éve a szerződést kötötted, még rá sem kérdeztek olyanra, amire azóta kedvezményt adnak, és jogosult vagy igénybe venni. Itt 4%, ott 8%, amott 5% és hopp, 17%-kal olcsóbb a díj. Ugyanazzal a díjtarifával, amit mindenkinek nyújt a biztosító.
Nem tudom, hány biztosító olyan gáláns ezügyben, mint amelyiknél négy évvel ezelőtt voltam. Elektronikus kapcsolattartásunk volt, így emailben kaptam a következő évi díjajánlatot. Ajánlottak egy linket is, arra kattintva eljutottam a kedvezménylistához; be voltak jelölve, amiket megkaptam, és találtam még hármat, amire jogosult voltam, azokat is bejelöltem. Az OK gombra kattintás után azonnal jött az új email, hogy a … számú díjközlésüket hagyjam figyelmen kívül, ott volt az új díjajánlat, ami nem kevesebb, mint 21 %-kal volt kisebb összegű. Kalkulációval, szerződés felmondással, majd újra ott történő szerződéskötéssel is eljuthattam volna ide, de így sokkal egyszerűbb és gyorsabb volt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!