Kezdőoldal » Közlekedés » Biztosítás, papírmunka » Az eladás napjáig, vagy a...

Az eladás napjáig, vagy a lejelentés napjáig minősülök az autó tulajdonosának?

Figyelt kérdés

Március 22-én adtam el az autómat, 31-én jelentettem le. Most kaptam levelet, hogy 28-án matrica nélkül randalíroztak autópályán. Mivel akkor még nem volt lejelentve, nyilván én kaptam.

A kérdés csak az, hogy 28-án ki minősült az autó tulajának? Mivel akkor már majdnem egy hete el volt adva az autó, de még egyik fél részéről sem volt lejelentve (eredetvizsgát április 11-én csinálták JSZP szerint). Ha felhívom a vevőt, akkor az ő jólelkűségére vagyok utalva, hogy kifizeti-e vagy kiröhög, vagy pedig jogilag is őt illeti a pótdíj?

2022. ápr. 21. 17:05
 1/6 Koplárovics Béci ***** válasza:
100%

Az adásvételi napjáig, sőt mivel az adásvételire óra:perc pontos átadási dátumot kell írni, addig. Azaz ha ő 11:11 perckor megveszi az autót, és 11:20-kor már matrica nélkül megy az autópályán vagy gyorsan hajt, esetleg parkolási bírságot szedne össze, szintén nem a te sarad lenne.

Neked a vevővel nem kell beszélned. El kell küldened a hatóságnak az adásvételi másolatát és a lejelentésről szóló befogadó nyilatkozat másolatát (vagy az okmányiroda által átvett adásvételit).

2022. ápr. 21. 17:47
 2/6 A kérdező kommentje:

#1 Értem, ennek örülök. Azóta kiderült, hogy a melóhelyemtől 2 házszámmal odébb van a helyi NÚSZ iroda, csak sosem járok arra, szóval nem tudtam. :D Személyesen bemegyek holnap, úgy csak könnyebben lehet tárgyalni. Telefonon nem szerettem volna, mert az ügyfélszolgálat általában haszontalan, ezért kérdeztem itt.

Köszönöm a választ. Sejtettem, hogy így van, mert a lemondott biztosítást is az adásvételi napjától számolva fizették vissza és az feltételezem aszerint számol, hogy a nyilvántartás szerint mióta nem az enyém az autó, azaz 23-ától.

2022. ápr. 21. 18:00
 3/6 anonim ***** válasza:
Az adásvételire óra:perc pontossággal felvezetted mikor adtad át a kocsit, addig.
2022. ápr. 22. 09:02
 4/6 A kérdező kommentje:

#3 Így van. Voltam bent irodában, leellenőrizték az adásvételit, adtak egy igazolást, hogy nem engem illet a felelősség és kész.

Köszönöm.

2022. ápr. 22. 11:30
 5/6 anonim válasza:
Várjál csak: Március 22-én adtad el a kocsidat? és csak 31.-én jelentetted le. Nagyon sántít ez a sztori, 28-án ki minősül a kocsi tulajának? Nem tudjok? Nem értem a kérdést, fogalmazd meg röviden
2022. ápr. 22. 15:39
 6/6 A kérdező kommentje:

#5 Hát már írtam a #4-es válaszban, hogy megoldódott, de mindegy.

Mi sántít benne? 22-én adtam el az autót, az szerepel az adásvételin. Eladóként 8 munkanapom van az adásvételit bemutatni az okmányirodában, így 31-én kerítettem erre sort. A kérdés arra irányult, hogy a rendszerbe hogyan kerül be a tulajdonosváltás ideje: azt írják be, ami az adásvételin szerepel, vagy pedig azt, amikor az eladást bejelentettem az okmányirodában. Mivel az új tulaj a két dátum között szabálytalankodott, ezért nem mindegy, mert ez a kérdés dönti el, hogy nekem kell-e ezt kifizetnem, vagy neki.

A válasz pedig az, hogy neki, mert a rendszerbe az eladás napja kerül be, nem pedig az okmányirodás ügyintézés napja.

2022. ápr. 22. 16:23

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!