Kezdőoldal » Közlekedés » Biztosítás, papírmunka » Tényleg nem tarthatom vissza...

Tényleg nem tarthatom vissza a szemtanút?

Figyelt kérdés

Spar parkolójában majdnem elcsaptam egy srácot, mert a korom sötétben megkülönböztető mellény nélkül ökörködött a kerékpárjával. Kanyarodás közben vettem észre, ahogy ráesett a fény, hogy már benne vagyok a valagában és végül 1 centin múlott, hogy nem ütöm el.

Szóváltásba keveredtünk, aminek a vége az lett, hogy kézzel becsapta az elektromosan csukodó tükrömet és így tönkrement az elektronikája. Mondtam, hogy akkor most tegye félre a kerékpárját, hívom a rendőrt. Erre elviharzott, fogalmam sincs hová. Láttam, hogy a közelben pont egy hölgy sétál és látott mindent, megkértem, hogy várja meg a rendőröket és tanúzzon... Ő erre fel közölte, hogy van neki jobb dolga is, ez nem az ő problémája. Megkértem mégegyszer szépen, mert tényleg nem volt senki más, aki tanúsíthatta volna mi történt, erre megfenyegetett, hogy ő bizony nem marad itt, ha meg visszatartom, akkor feljelent személyi szabadság megsértése miatt.

A rendőrség természetesen kijött, bizonyítani nem tudtam semmit, kamera csak a bejárati ajtót figyelte, így nem tudtak mit kezdeni azon kívül, hogy jegyzőkönyvet vettek fel és adtam egy nagyon komoly személyleírást a srácról... (mivel semmit nem láttam belőle azon kívül, hogy sötét vastag kabátban volt és sötét volt a kerékpárja is)...

Ilyen tényleg van, hogy ott a szemtanú, de nem kérhetem meg a tanúzásra, mert ő elmegy? Ha ő az egyetlen szemtanú, akkor nem lenne köteles eleve ottmaradni tanúzni? És most ki fogja fizetni a káromat így?

2022. márc. 8. 15:00
1 2
 1/20 anonim ***** válasza:
4%
A parkoló nincs bekamerázva?
2022. márc. 8. 15:09
 2/20 anonim ***** válasza:
86%

Nem köteles.

Talán, ha megkéred, hogy adja meg az elérhetőségét, hogy később tanúként a rendőrség meghallgathassa, abba belement volna. De sokan azt se akarják, mert macera nekik. Erőszakos bűncselekményeknél pl. attól is félnek, hogy a vádlott (és népes rokonsága.....) utána bántalmazza őket.

Kár volt szóváltásba keveredni vele. Valóban szabálytalan, hogy sötétben nem volt kivilágítva, de ha netán elcsaptad volna, akkor simán kihozza a rendőrség (és utána a bíróság is), hogy te meg nem voltál elég körültekintő. Egyszerűbb lett volna lezárni magadban egy káromkodással és továbbmenni.

A károdat pedig, ha ismeretlen marad a tettes, értelemszerűen te fogod állni. (Nem tudom, a casco alapján kifizetnék-e, de gondolom, amúgy is az önrészben benne van.)

2022. márc. 8. 15:16
 3/20 anonim ***** válasza:
64%

Hogyan képzeled ezt el a gyakorlatban?

Képzeljünk el egy olyan eseményt, és olyan törvényt, mely alapján a tanú köteles lenne helyben maradni.

Ha nem teszi meg, neked nincs jogod fizikailag megakadályozni.

Nem vagyok joghoz értő, de túl sok mindent nem tudsz tenni.

Amennyiben valóban köteles lenne ott megvárni a rendőröket, te akkor sem akadályozhatod meg, ha menni akar. Mit teszel? Elállod az útját, fejbe vered? Földre tepered?

Ezt a bringással sem tehetted volna meg.

Egyébként csak megerősíteni tudom, amit előttem is írtak:

Csak olyan sebességgel szabad közlekedni, hogy a belátható területen belül meg is tudj állni. 40 méterre kell a tompítottnak világítania. Értem én, hogy a fény nem kanyarodik be, de akkor 3 km/h sebességgel menj, vagy 2-vel, ha annyi kell.

2022. márc. 8. 15:25
 4/20 anonim ***** válasza:
21%
Amint beverte volna a tükrömet, én az orrát vertem volna be izomból.
2022. márc. 8. 15:38
 5/20 anonim ***** válasza:
30%
És mennél befelé a börtönbe, és meg is érdemelnéd.
2022. márc. 8. 15:41
 6/20 anonim ***** válasza:
100%

Ezzel semmit nem fogsz tudni tenni, mert nem fogják megtalálni a rendőrök.

A tanúnak nem kell ottmaradnia, főleg, mivel igazából nem tudod bizonyítani, hogy Ő tényleg látta az esetet, simán letagadhatja.

Legközelebb vagy magadban elküldöd a picsába vagy ha a szóváltáshoz elég keménynek hiszed magad, akkor az ilyen károkozás után leversz neki 2-t és kvittek vagytok. Persze, mindenképp te fogo fizetni a saját károd.

2022. márc. 8. 15:51
 7/20 anonim ***** válasza:
5. vagyok! Tehát azt mondjátok, hogy az önbíráskodás, mások bántalmazása nem érdemel börtönt, akkor nagyon nagyon nagy a baj.
2022. márc. 8. 15:54
 8/20 anonim ***** válasza:
33%

Nem, nem érdemel. Megölni valakit, az börtönt érdemel, súlyosan bántalmazni valakit, az börtönt érdemel, de ha valaki akkora nagy legény/királykisasszony, hogy kárt okoz valakinek, akkor nyugodtan elvihet 1-2 atyai pofont, hogy egyenesbe kerüljön.

2022. márc. 8. 16:03
 9/20 A kérdező kommentje:

Nem volt kamera, írtam is. A sebességet is jól választottam meg, mert nem ütöttem el. A rendőrség sem látott semmi kivetnivalót bennem. Az meg felháborító, hogy itt egyesek súlyos bántalmazásról beszélnek, miközben épp csak rászóltam. Meg még én megyek börtönbe, mert szólni mertem, őőh, oké, jól van! Ezek szerint nem sikerült megérteni a kérdésben leírtakat.

Amúgy a helyzet pont azért jött létre, mert hetek óta nincs már világítás abban a parkolóban. Ami kiszűrődik fény a bolt felől, az van csak.

2022. márc. 8. 16:28
 10/20 A kérdező kommentje:
De egyébként a rendőrségi jegyzőkönyv megléte nem elég a kárrendezéshez?
2022. márc. 8. 16:29
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!