Kezdőoldal » Közlekedés » Biztosítás, papírmunka » Eladtam a kocsim, hogyan...

Eladtam a kocsim, hogyan tovább a biztosítàssal?

Figyelt kérdés
Èvest fizettem be, csekken ,szóval jó pár hónap vissza járna. Èn hogy kapom meg a fenn maradó összeget ? Illetve, valóban kötelező lejelentenem a kormàmyablaknál az eladás tènyèt? Amikor vettem a kocsit, a kormányablaknàl azt mondtàk az eladónak nem szüksèges befáradnia. Ez kèv ève volt kb.
2022. febr. 23. 08:58
 1/4 anonim ***** válasza:
100%

Le kell mondani egy lemondó nyilatkozat kitöltésével és elpostázásával és utalni fogják a fennmaradó összeget.

Igen, kötelező bejelenteni az eladás tényét 8 napon belül. Nem szükséges befáradni, mert lehet online is az eladást.

2022. febr. 23. 09:08
 2/4 anonim ***** válasza:
100%
Eladást jelezni kell hogy lekerüljön a nevedről. Lehet régen másképp volt, de most így van. Szinte minden évben változtatnak valamit ezen. Biztosítót felhívod hogy eladtad a verdát és le akarod mondani a biztosítást, akkor megfogja mondani az ügyintéző hogy mit kell tenni és hogy mennyi többlet költség van azt meg visszautalják vagy posati úton vagy bankszámlára, megadod és pár nap alatt meglesz.
2022. febr. 23. 09:45
 3/4 anonim ***** válasza:
100%

Kormányablaknál kötelező, de online ügyfélkapun is bejelentheted.

Elvileg a biztosító innen automatikusan ki lesz értesítve, és visszakapod a pénzt.

2022. febr. 23. 10:05
 4/4 anonim ***** válasza:
100%

Igen, bár jogszabály az eladó számára is előírja a 15 napon belüli kormányablaki, okmányirodai személyes vagy online bejelentés kötelezettséget, de míg a vevő mulasztása esetén, mivel állami bevétel: vagyonszerzési illeték megfizetés marad el, jogszabályban meghatározott következmények vannak (NAV bírság, hatósági ideiglenes forgalomból kivonás), addig eladó esetén a sorsra bízzák az esetleges bűnhődést. Ugyanis, ha a vevő nem íratja át és a vevő sem jelenti be, akkor az eladó marad a nyilvántartásbeli üzembentartó, és ő kapja az esetleges közlekedési bírságokat, út- és parkolási pótdíjakat, gépjárműadó kivetést. Lehet, hogy egy darabig akkor is, ha ő bejelenti, de a vevő elmulasztja az átíratást, viszont a bejelentés igazolásával ki tudja menteni magát.

Én, eladáskor nem jelentettem be a biztosítónak semmit, ahogyan a 3-as válaszban van, a gépjárműnyilvántartásban történt változtatásról automatikus elektronikus értesítést kap a biztosító. Kb. két hét múlva utalták a túlfizetést a számlámra (csoportos beszedéssel fizettem, de gondolom, ha csekken fizettem volna, akkor postán küldték volna a pénzt). Hiába jelentettem volna be, úgyis a gépjárműnyilvántartásbeli változás alapján fogadták volna el.

2022. febr. 26. 14:47

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!