Eladtam a kocsim, hogyan tovább a biztosítàssal?
Le kell mondani egy lemondó nyilatkozat kitöltésével és elpostázásával és utalni fogják a fennmaradó összeget.
Igen, kötelező bejelenteni az eladás tényét 8 napon belül. Nem szükséges befáradni, mert lehet online is az eladást.
Kormányablaknál kötelező, de online ügyfélkapun is bejelentheted.
Elvileg a biztosító innen automatikusan ki lesz értesítve, és visszakapod a pénzt.
Igen, bár jogszabály az eladó számára is előírja a 15 napon belüli kormányablaki, okmányirodai személyes vagy online bejelentés kötelezettséget, de míg a vevő mulasztása esetén, mivel állami bevétel: vagyonszerzési illeték megfizetés marad el, jogszabályban meghatározott következmények vannak (NAV bírság, hatósági ideiglenes forgalomból kivonás), addig eladó esetén a sorsra bízzák az esetleges bűnhődést. Ugyanis, ha a vevő nem íratja át és a vevő sem jelenti be, akkor az eladó marad a nyilvántartásbeli üzembentartó, és ő kapja az esetleges közlekedési bírságokat, út- és parkolási pótdíjakat, gépjárműadó kivetést. Lehet, hogy egy darabig akkor is, ha ő bejelenti, de a vevő elmulasztja az átíratást, viszont a bejelentés igazolásával ki tudja menteni magát.
Én, eladáskor nem jelentettem be a biztosítónak semmit, ahogyan a 3-as válaszban van, a gépjárműnyilvántartásban történt változtatásról automatikus elektronikus értesítést kap a biztosító. Kb. két hét múlva utalták a túlfizetést a számlámra (csoportos beszedéssel fizettem, de gondolom, ha csekken fizettem volna, akkor postán küldték volna a pénzt). Hiába jelentettem volna be, úgyis a gépjárműnyilvántartásbeli változás alapján fogadták volna el.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!