Kezdőoldal » Közlekedés » Biztosítás, papírmunka » Autóöröklésnél hogy van a...

Autóöröklésnél hogy van a biztosítás?

Figyelt kérdés

Még a nyáron elhunyt az előző tulaj. Voltam bent akkor a biztosítónál ezt bejelenteni és akkor azt mondták, hogy az elhunyt személy nevében fizessem tovább a díjakat, amíg nincs hagyatéki.

Múlt héten kellett mennem a közjegyzőhöz ez ügyben. Mivel banki tartozást is örököltem, a hagyatéki végzés egyelőre nem jogerős, ameddig a baknak fellebbezési lehetősége van. Ezt meg kell várni, hogy lejárjon, vagy hogy fellebbezik-e az ellen hogy rám szálljon az örökölt hitel.

A közjegyző azt mondta, hogy majd postán értesítenek ha jogerőre emelkedett a végzés.

Nekem mikor kell új biztosítást kötnöm? Mert ezek szerint legalább pár nappal később fogok értesülni, hogy jogerős a végzés.

A mostani biztosítás év végéig ki van fizetve. A saját nevemre párhuzamosan gondolom nem tudok még egyet kötni, amíg hivatalosan nem örököltem meg. Fedezetlenségi díjat pedig nem szeretnék fizetni.

Az autót egyébként nem használom, van sajátom.

2022. febr. 16. 12:35
 1/3 anonim ***** válasza:
100%

Lesz időd.

Mivel bejelentetted a biztosítónál, és vállaltad a szerződés díjfizetéssel történő hatályban tartását; ez az állapot legkésőbb a hagyatéki eljárást lezáró határozat jogerőre emelkedésétől számított 30 napig tartható hatályban.

↑ 2009. évi LXII. törvény a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról 4. § (6)

A 30 napon belül te döntheted el, hogy mikorra kéred a fennálló szerződés megszüntetését, és azzal a nappal kezdődően kötsz szerződést, mint erre kötelezett és egyben erre jogosult üzembentartó. Nem lesznek biztosítási fedezet nélküli napok, nem keletkezik fedezetlenségi díj.

(Egyben tulajdonossá és üzembentartóvá is fogsz válni, de mint üzembentartó leszel köteles, és lesz módod biztosítást kötni. Nyilván, a szerződésben azt adod meg, hogy az üzembentartó és a tulajdonos ugyanaz a személy. Ezt eleve kérdezik, mert ha elkülönül a kettő – azaz, a tulajdonos nyilvántartásba bejelentett szerződésben másra ruházza az üzembentartói jogot, mint vagyoni értékű jogot –, az a biztosítók többségénél díjnövelő tényező.)

2022. febr. 18. 15:52
 2/3 A kérdező kommentje:
Ez megnyugtató, köszönöm.
2022. febr. 18. 16:18
 3/3 A kérdező kommentje:

Hagyatéki végzésem van, jogerőre emelkedésről szóló igazolást 1,5 hónap elteltével sem kaptam. A közjegyzőtől azzal váltunk el, hogy majd postázzák.

Ettől függetlenül voltam a biztosítónál, ahol jól leszidtak. Hivatkoztam erre a 30 napra, de állításuk szerint ilyen nincs, már aznap meg kellett volna kötnöm, mikor a közjegyzőnél jártam. De hogy lássam milyen jófejek velem, megcsinálják úgy, mintha azon a napon emelkedett volna jogerőre.

A kormányablakból az átírási kérelem miatt meg elhajtottak, mert állítólag kell ez a külön jogerőre emelkedésről szóló igazolás. Szóval most megint várok. A saját nevemre megkötött biztosításom már van, de át nem írathatom.

2022. márc. 15. 15:57

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!