Mielőtt a nevemre íratom az autóm, ki tudom vonatni ideiglenesen a forgalomból?
Gondplkodj!
Ha ez csak így menne, elég sok ember kibabrálhatna a másikkal.
Amíg nincs a nevedre írva, addig nem intézkedhetsz.
Természetesen, nem; egyébként, ahogy már szerepel válaszban, ki-ki akárkiét kivonathatná.
A jogszabály pontosan fogalmaz:
„100. § (1) A jármű ideiglenes forgalomból történő kivonását, meghosszabbítását és forgalomba történő visszahelyezését kizárólag a Kknyt. 2. § 9. pontja szerinti üzemben tartó kérheti.”
↑ 326/2011. (XII. 28.) Korm. rendelet a közúti közlekedési igazgatási feladatokról, a közúti közlekedési okmányok kiadásáról és visszavonásáról
Kknyt = 1999. évi LXXXIV. törvény a közúti közlekedési nyilvántartásról 2. § (9)
↓
„2. § E törvény alkalmazása során
…
9. Üzemben tartó: a jármű tulajdonosa, illetve akit a jármű jogszerű üzemeltetésére szerződés vagy más hitelt érdemlően igazolt jogcím alapján a járműnyilvántartásba bejegyeztek.”
[2021. március 1-től változott; addig a tulajdonos és az üzembentartó is kérhette. Azóta, ha eltér a tulajdonos és az üzembentartó személye, akkor csak az üzembentartó kérheti; ha ugyanaz a személy, akkor a tulajdonos, mint üzembentartó jogosult rá. Ahogyan például az üzembentartó, vagy a tulajdonos üzembentartóként kötelezett kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás kötésére és díjfizetéssel történő fenntartására, illetve, ő a gépjárműadó alanya.
Ha átíratod, akkor tulajdonosként egyben üzembentartóvá is válsz: ideiglenesen kivonathatod, egyszerre legfeljebb egy év időtartamra.
Nem tulajdonosként üzembentartó csak úgy lehet valaki, ha a tulajdonos az üzembentartói jogát, mint vagyoni értékű jogot, szerződés alapján történő nyilvántartásba bejegyeztetéssel átadja.]
Az átíráshoz szükséges kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást megkötheted; az adásvételi szerződésen szereplő birtokbavétel napjától meg is kell kötnöd, akár közlekedsz vele, akár nem.
A szerződéskötés napján esedékessé válik a díjfizetés, de azt nem szedi be és nem is fogadja el azonnal a biztosító. 15 napja van a szerződésajánlat adatainak ellenőrzésére, lehet, hogy gondot talál, és eleve nem az ajánlatban szereplő díjra tesz ajánlatot. A KGFB törvény pedig az esedékesség napjától számított 60 nap türelmi időt ad a díj megfizetésére; a türelmi idő alatt fennáll a biztosító kockázatviselési kötelezettsége, tehát él a biztosítás. A türelmi időn belüli díjfizetés esetén nincs semmilyen következmény, az esedékességkor megfizettetnek számít. Tehát várhatsz a díjfizetéssel.
Ha az átírás után mindjárt kivonatod, akkor a 60 nap türelmi időn belül bőven megkapja az értesítést a biztosító, és mivel az ideiglenes kivonás alatt szünetel a díjfizetési kötelezettség, azalatt bőven lesz idejük az adásvételtől a kivonásig eltelt néhány napra küldeni a díjbekérőt. Így nem kell számottevő díjat fizetned.
Tehát ha én november 10-én vásároltam egy autót, megkötöttem egy biztosítást rá, már a nevemre írattam az autót, és hétfőn ideiglenesen kivonatom a forgalomból, akkor nem kell január 10-ig (60 nap türelmi idő) befizetnem a teljes éves biztosítást? Ilyenkor kell értesítenem a biztosítót, vagy majd ők értesítenek engem hogy mennyi erre a durván 1.5-2 hónapra a fennálló összeg amit be kell fizetnem?
A november 10-től számított 60. nap nem január 10., mert december 31 napos.
A kötvénynyilvántartó szerv (a MABISZ végzi ezt a feladatot) automatikus elektronikus értesítést kap a közúti közlekedési nyilvántartó szervtől (kormányablak, okmányiroda); és a kötvénynyilvántartó szervtől az érintett biztosító.
Ha hétfőn vonatod ki a forgalomból (december 20-án), az már elég késő ahhoz, hogy a türelmi idő lejártáig magától reagáljon a biztosító, jönnek az év végi ünnepek. Mivel a kérdésed arról szólt, hogy még átíratás előtt kivonathatod-e ideiglenesen a forgalomból, azt gondoltam, hogy mostani ügyről van szó, nem több mint öt héttel ezelőttiről. Ezért is írtam arról, hogy „ha az átírás után mindjárt kivonatod”, mert akkor még bőven lett volna a türelmi időből.
Keresd a biztosítót; ennyivel későbbi forgalomból való kivonás esetén már lehet, hogy be kell fizetni a teljes díjat, és majd az újbóli forgalomba helyezéskor térít vissza a biztosító. Ez, szerződés, illetve biztosítási szabályzat, azaz, biztosító függő.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!