A biztosító hogyhogy csak töredékét fizeti ki a kárnak?
Annyiszor hallottam már ezt ismerősöktől, hogy valesetük volt, vagy csak nekimentek a fának és a keletkezett kár 20-30%-át is alig akarták kifizetni a biztosítónál. Hiába volt kárszakértővel a költség meghatározva.
Ez hogy lehet? Azért fizetnek, hogy 100%-ig fizessenek. Az, hogy utána több lesz a bizt. ára, az már más.
Az hagyján, hogy a keletkezett kárt sem akarják megtéríteni teljesen. De egy csomó egyéb dolog is van, ami amúgy egy baleset után fel sem merül egy laikusban, hogy kérhetné azoknak a megtérítését is. Ugyanis a biztosítónak kötelessége lenne megtéríteni minden olyan kárt, ami a balesetből következik.
Ilyen például az autó elszállíttatása, ha mozgásképtelen lesz, az autó értékcsökkenése, a személyes holmik (telefon, laptop, szemüveg eltörik), autóbérlés, munkából való kiesés, hosszabb távú felépülés költségei, amit a TB nem feltétlen rendez, gyógyszerköltségek, stb., na meg maga az autó javítási költségei.
Na most ha ezekről nem is tudsz, hogy ez mind járna neked, és megelégednél azzal, hogy az autó javítási költségeit rendezze 100 százalékban a biztosító, még akkor sem fogják akarni kifizetni. Nekik van egy véleményük, hogy ezt a kárt annyiból is javítható, amennyit fizetnek neked, de a te szerelőd meg lehet azt mondja, hogy ez márpedig 4x annyiba fog kerülni. És lehet hogy neked lesz igazad. De mit tudsz csinálni?
Max be tudod perelni a biztosítót, hogy nem térítették meg a károdat. Amihez kell egy ügyvéd, szakértői vélemények (kárszakértő, műszaki szakértő, igazságügyi orvosszakértő, stb.), amik az ügy lezártáig mind a te költségeid lesznek. Aztán egy ilyen folyamat elhúzódhat 1-2-3 évig is akár. Aztán a végén még az sem biztos, hogy megnyered a pert, mert a biztosítóknak van egy elég komoly jogi osztálya, akik mindent megtesznek azért, hogy még a kedved is elmenjen a pereskedéstől. Ha meg netán mégis belevágsz egy ügyvéddel, még akkor sem sok esélyed van, ha igazad van, de közben keletkezik rengeteg költség, ügyvédet is fizetni kell közben, úgyhogy még a végén rosszabbul jársz, ha végig csinálod a folyamatot.
És ezért adnak a biztosítók pofátlanul alacsony ajánlatot, mert tudják, hogy éri meg pereskedni ellenük. Aztán akkor inkább elfogadod, minthogy egy ilyen procedúrát bevállalj, aminek a végén, lehet rosszabbul is jössz ki. Ezzel a biztosítók tisztában vannak.
Nekem az utolsó fillérig kifizették, amit a kárszakértő kihozott.
A munkadíjat mindig 100%-ban fizetik.
Mivel a magyar jogban nincs káron szerzés, ezért az alkatrészeknél avultatást számolnak, meghatározott számítási módszerrel. Ezt nem ők találják ki.
Mondjuk kicsit furán működik.
Pl. hátsó lökösömet 98 000 Ft-ra hozták ki, 50%-os avultatással. Ha elfogadom a bontottat, akkor az lehet 98 000 Ft is. Fizették volna. Új esetén csak a felét.
Találtam gyári újat, 40 000 Ft-is áron (megszűnő bolt szórta ki a maradékot).
Hívom a biztit. Mondják, higy 20 000 forintott fizetnek.
Warum? Teszem fel a kérdést.
Ha ön tíz forintért hoz újat, akkor 5 firintot számolunk.
Fura logika, de az az indok, higy értékesebb lesz az autó új alkatrésszel, mint amennyit a baleset előtt ért.
"hogy valesetük volt, vagy csak nekimentek a fának "
Ha saját hibádból balesetet szenvedsz, mire fizessen a biztosító?!
Nem értem az embereket, teljesen fel akarják újjitatni az autójukat?
Öreg autót nem javíttathatsz márka szervízben.
Én haverral javíttattam, még maradt is pénzem, úgy, hogy én csak számla nélküli gyors kárt kaptam, az autó értékének kb. 50%-át.
A biztosító számol ám azzal is, hogy esetleg neked oda adja az autó teljes értékét, te meg nem javíttatod meg az autót. Ezt hívja a magyar jog káron szerzésnek!
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!