Most kötöttem a biztositas.hu-n kgfb-t. Bankkártyás fizetést állítottam be, de nem kaptam se linket se semmit, hogy hogyan fizessem az első díjat. Most akkor használhatom az autót? Mikor kell majd fizetnem?
Valami félrement; azt írod, hogy bankkártyás fizetést állítottál be, majd a szerződésajánlat visszaigazoláson utalási fizetési lehetőségről tájékoztattak.
Jogszabály szerint, a biztosítónak 15 napja van a szerződésajánlatban közölt adatok ellenőrzésére. (Ha mindent rendben találnak, akkor változatlan adatokkal küldik a szerződést; ha díjbefolyásoló adateltérést állapítanak meg, akkor új díjra tesznek ajánlatot; ha nem fogadhatják el a szerződésajánlatot – pl. díjnemfizetéssel megszűnt biztosítás után, a biztosítási éven belül, az üzembentartó nem a volt biztosítójával akar új szerződést kötni –, akkor elutasítják az ajánlatot.)
Így, egyelőre függőben van a szerződés és az ajánlott díj is. (De az ajánlat visszaigazolást elfogadják átíratásnál, üzembentartó változásnál is, illetve a közúti ellenőrzésnél is.)
Ugyanazon jogszabály a díj esedékességétől számított 60 nap türelmi időt biztosít a díj megfizetésére. A türelmi idő alatt fennáll a biztosító helytállás kötelezettsége (él a biztosítás), és ha a türelmi idő lejártáig megérkezik a befizetés, akkor annak semmilyen következménye nincs. (Úgy számít, mintha esedékességkor megtörtént volna a fizetés.)
Mindezek alapján semmiről nem késtél le, még nincs is elfogadott szerződésed. Két hónapon belül meg majd jelentkezik a biztosító, annál is inkább, mert ha addig nincs megfizetve az esedékes díj, akkor – szintén a jogszabály rendelkezése szerint – 30 napon belül figyelmeztető levelet küldenek, amelyben megerősítik a 60 napos határidőt, és figyelmeztetnek annak következményeire, ha addig sem kapják meg a díjat.
A fentieket a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról szóló 2009. évi LXII. törvény tartalmazza.
(Nem vitatom, hogy módod volt kártyás fizetést választani, de még nem találkoztam ilyennel. Ugyanis, ez azonnali fizetést jelentene a szerződésajánlat megtételekor, mikor még nincs meg az adatok ellenőrzése, és így nincs véglegesítve a díj; szerződés sincs. De ha ilyen lehetőséggel találkoztál, akkor, eszerint, mégis van.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!