Kezdőoldal » Közlekedés » Biztosítás, papírmunka » Öröklés esetén mi a teendőm...

Öröklés esetén mi a teendőm az autóval papírok szempontjából?

Figyelt kérdés

Kötelező biztosítást csak a hagyatéki végzés jogerőre emelkedésekor kell kötnöm a nevemre?

Ekkor kell átíratnom is?

Mi van akkor, ha előbb jön el a biztosítási évforduló, mint a hagyatéki? Ekkor továbbmegy ugyanannál a biztosítónál a biztosítás az elhunyt nevén és azt fizessem?

Mi van akkor ha időközben lejár az autó műszakija? Hogy műszakiztatom le, ha papíron elvileg semmi közöm az autóhoz?

A gépjárműadó az elhunyt nevére fog érkezni és arra fizessem be a csekket?

2021. aug. 20. 07:48
 1/5 anonim ***** válasza:

A gépjárműadó, még messze van.

Müszakira bárki elviheti.

A biztosítást pedig meg kell szüntetni érdekmúlás miatt. Hívd fel a biztosítót, elmondják mit kell csinálnod.

2021. aug. 20. 08:04
 2/5 A kérdező kommentje:

"A gépjárműadó, még messze van."

Szeptember 15 a befizetési határidő a mostani csekkre. Úgy tudom hogy a hagyatéki lezavarása sem valami gyors folyamat. Nem lennék meglepve ha idén nem lenne meg.

2021. aug. 20. 08:09
 3/5 anonim ***** válasza:

El van egyáltalán indítva a folyamat? Mert apám is úgy járt, hogy tavaly ősszel meghalt nagyapám, apám meg csak várta, hogy majd jöjjön a levél a hagyatékiról. Aztán hónapokkal később még mindig semmi, mint kiderült rohangálni kell halotti bizonyítvánnyal és személyesen kérvényezni a hagyatéki tárgyalást.

De egyébként a biztosítást le lehet mondani, csak ott is be kell mutatni a halotti bizonyítványt. Műszakira pedig bárki elviheti az autót, ahogy azt már korábban leírták, persze biztosítás nélkül nem fog menni, szóval ha fél éven belül lenne esedékes a műszaki, akkor én a helyedben levizsgáztatnám most időn kívül, aztán mondanám fel a biztosítást.

2021. aug. 20. 09:05
 4/5 anonim ***** válasza:
Halotti bizonyítvánnyal lehet intézni szinte mindent, csak a nevedre nem írhatod át, illetve nem adhatod el ameddig nem leszel túl a hagyatékin és nem kerül a saját nevedre. Műszaki vizsga megoldható így is. Egyes helyeken beleszoktak kötni abba ha nem a tulaj viszi hanem egy másik személy, akkor kell írni egy meghatalmazást, bár vannak helyek ahol nem foglalkoznak vele, de legyen nálad a halotti bizonyítvány biztos ami biztos és akkor abba már nem köthetnek bele. A súly adó (teljesítmény) adó. Annál az önkormányzatnál kell érdeklődni ahová be van jelentve az autó hogy ilyenkor mi a teendő pontosan.
2021. aug. 20. 10:08
 5/5 A kérdező kommentje:

Közben annyi fejlemény van, hogy a szeptemberi adót befizettem az elhunyt nevére szóló csekk alapján.

Voltam a biztosítónál is, azt mondták ugyanúgy fizessem az elhunyt nevére a biztosítást, mintha mi sem történt volna.

Most februárban kaptam hagyatéki végzést. Ezzel először ismét a biztosítóhoz mentem el. Az elhunyt nevére szóló biztosítást megszüntették, az én nevemre kötöttek újat.

Ezután elmentem a kormányablakba, hogy átírassam az autót. Nem írták át, mert állítólag kellene még egy papírt kapnom, hogy jogerős a végzés. Most erre várok lassan 1,5 hónapja.

Az adóval nem tudom, hogy mi lesz, tekintve hogy idén nem csekket küldenek, hanem ügyfélkapura szóló levelet, hogy mennyit kell utalni. A saját autómra meg is jött, befizettem. Az örökölt autóról se kép se hang. Ha az elhunyt ügyfélkapujára jön, ahhoz nincs hozzáférésem. A biztosítónál megkérdeztem, hogy nem tudják-e esetleg, hogy ilyen esetben mi a helyzet. Azt mondták hogy ne fizessek semmit. Büntetést, késedelmi pótlékot nem fizettethetnek velem, mert az csak akkortól ketyegne, amikortól engem értesítettek. Az meg nem történt meg. Állítólag az őszit se kellett volna feltétlenül befizetnem... hát nem tudom, ebben nem vagyok biztos, hogy így van.

Az autót nem használom, nyár óta áll. Csak eladáshoz szeretném ha rendben lennének a papírjai.

2022. márc. 15. 15:52

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!