Gépjármű adásvételi bejelentésének elmulasztása eladóként?
Sziasztok.
Ha eladóként késve jelentem be a járművet, akkor kaphatok bírságot? Milyen költségei vannak?
Májusban eladtam egy motorhibás autót, de az ember győzködött hogy kivonatja a forgalomból, ne adjam be a papirt, majd írunk másokat. Na, ez sokszoros felszólításra sem történt meg. Ilyenkor ha beviszem az okmányhivatalba az adásvételit, milyen pénzbeli veszteséggel számolhatok, mint eladó? ( A vevő azóta sem jelentette be az autót.. )
Úgy tudom, hogy az átíratás a vevő dolga, hiszen az ő érdeke.
Ha nem jelent be és szabálysértést követ el, akkor a felszólítás (büntetés) ugyan a Te nevedre, címedre megy, de mutasd be az adás-vételit a rendőrségen és védve vagy. A rendőrség elszámoltatja.
Ugyanígy járt a szomszédom eladóként (kb. 5-6 éve - azóta elhunyt), a vevő pedig szabálysértést követett el. Neki semmi baja nem lett a dologból.
Mint eladót, semmilyen joghátrány nem fenyeget, semmilyen bírság megállapítására sincs lehetőség.
Különböző eljárásokkal és bírsággal csak az átírást mulasztó vevőt sújtják, ugyanis elmarad az átíráskor fizetendő vagyonszerzési illeték megfizetése. Legalábbis, ha a nyilvántartó hatóság tudomására jut, ahhoz pedig az eladó bejelentése szükséges. Amíg az eladó sem tesz bejelentést, olyan, mintha semmi sem történt volna.
A jogalkotó a sorsra bízza, hogy bűnhődik-e, és hogyan, a mulasztó eladó.
A nyilvántartás alapján ő kapja az esetleges pótdíjakat (parkolás, fizetős út), és az esetleges közigazgatási bírságokat (gyorshajtás, piros lámpán áthajtás, záróvonal átlépés stb.).
És ő kapja az esedékes gépjárműadó kivetést is.
Mivel üzembentartója maradt az eladott autónak, ha ténylegesen lesz egy másik autója, akkor nem tudja átvinni rá az esetleges bonust, A00 fokozattal indul a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítása.
Ha a jogszabályi elváráshoz késve is, de bejelented, akkor a kapott igazolás (többnyire lebélyegzik, aláírják a nálad maradó adásvételi példányt) alkalmas az esetleges fenti zűrök alóli kimentésre. És elindítják az eljárást a vevővel szemben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!