Mi a menete a régi kgfb lemondásának és átvezetése az új autóra?
Vettem egy autót, de a korábbi is meg volt még amikor kötöttem rá a biztosítást. Most eladtam a régi autót. A régi biztosító felé lehet emailben jelenteni a változást? A szerződést kell elküldni nekik?
A másik (új autó) biztosítójának is kell írnom hogy vezessék át a bónust? Vagy egymást érteítik erről? (két külömböző biztosító)
Köszönöm a segítséget!
Mindkettőnek írni kell, a réginél lejelented, hogy eladtad. Sokszor a weboldalukon keresztül kell, nem kell emailt se írni.
Az új biztosítónál is írsz a régi kötvényszámmal és, hogy a bónuszt át akarod vinni. Viszont azt nem tudom, hogy megkapod-e egyből vagy csak az egy éves periódus lejárta után, mert ehhez az egy éves hülyeséghez nagyon ragaszkodnak...
Hatályos jogszabályi rendelkezés biztosítási év közben is érvényesíthető jogot biztosít számodra, hogy másik járműről áthozd a bonus-malus fokozat.
„Ha a kedvezőbb besorolású gépjármű szerződése érdekmúlás miatt megszűnik, akkor a megszűnt szerződésen megszerzett besorolás a megszűnést követő naptól 2 éven belül az adott üzemben tartó másik szerződésére - a̲ ̲b̲i̲z̲t̲o̲s̲í̲t̲á̲s̲i̲ ̲i̲d̲ő̲s̲z̲a̲k̲o̲n̲ ̲b̲e̲l̲ü̲l̲ ̲i̲s̲ - érvényesíthető a kedvezőbb besorolású gépjármű előző besorolása által érintett biztosítási időszak kezdő napja és az érvényesítés időpontja közötti időtartam során ismertté vált biztosítói kártérítési kötelezettségek számának figyelembe vételével.”
↑ 21/2011. (VI. 10.) NGM rendelet a bonus-malus rendszer, az abba való besorolás, illetve a kártörténeti igazolások kiadásának szabályairól 4. § (5)
„Az egyéves hülyeséghez ragaszkodást” törvény írja elő: a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról szóló 2009. évi LXII. törvény.
A 23. § (1) szerint a biztosítási időszak kezdőnapján megállapított díjat biztosítási év közben csak két kivétel esetén változtathatja meg:
• ha jogszabály eltérően rendelkezik. Márpedig a fenti miniszteri rendelet másképp rendelkezik; ezzel élhetsz, tisztelt kérdező.
• Vagy, ha a szerződés díja a szerződő üzemben tartónak a szerződés megkötésekor fennálló közlési vagy együttműködési kötelezettségének megsértése következtében tér el a díjtarifa szerint megállapítandó díjtól. Ez, a kérdés szempontjából közömbös eset, de másnál okozhat biztosítási év közbeni díjváltozást.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!