Kell a műszaki,vagy nem?
A lejárt személyi okmányt a vírushelyzetre való tekintettel nem kell megcsináltatni(dec.15-ig).
Mi a helyzet a műszaki vizsgával?
A veszélyhelyzet időtartama (2020. március 11. – 2020. június 18.) alatt, plusz, a veszélyhelyzet megszűnést követő 15 napban (2020. június19. – 2020. július 3.) lejárt, Magyarországon kiállított okmányok (ilyen a forgalmi engedély is) a veszélyhelyzet megszűnését követő 180 napig (2020. június 18.+180 nap = 2020. december 15.) érvényesek.
↑ 2020. évi LVIII. törvény a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti szabályokról és a járványügyi készültségről 89. § (1)
Nem tudom, beleesel-e? Ha igen, nekem is kétségem van afelől, hogy mire jutsz, ha kivársz.
Ha a lejárat esetleg a hosszabbításos lehetőségen kívül van, és esetleg gondban vagy az idővel, nem árt tudnod, hogy ha van műszaki vizsgára időpontod, akkor addig, de legfeljebb 30 napig, lejárt forgalmival is jogszerűen közlekedhetsz. Csak, a forgalmi mellett ott kell lennie a vizsgáról szóló értesítésnek. Lejárt érvényességű forgalmival, ilyen értesítéssel az érvényesség lejártát követő 30 napon túl nem közlekedhetsz, de jogosult vagy a vizsga napján a vizsgahelyre közlekedni.
↑ 326/2011. (XII. 28.) Korm. rendelet a közúti közlekedési igazgatási feladatokról, a közúti közlekedési okmányok kiadásáról és visszavonásáról 89. § (3)
[Tanulságos eset: a veszélyhelyzet közepe táján cseréltettem a lejárt személyi igazolványom. Délután, online időpontfoglalással, akár másnap délelőttre is volt időpont a számomra legkedvezőbb kormányablakban. És a héten nagyon sok további időpontból lehetett választani. Kb. 5 perccel előbb érkeztem, kb. 7-8 perc volt az ügyintézés, sorszámot sem kellett húznom, mert a foglaláskor kapottal hívtak.
Két hete néztem valakinek; vezetői engedély cserére a város 2 kormányablakát végignézve, legközelebb 5 hét múlva volt időpont; azon a héten összesen 2 időpontból lehetett választani. És akkortájt járt le a jogsija; augusztus végén már nem jár hosszabbítás. Jobb nem várni tumultusra, sehol.]
A jogszabályok hatályos, teljes szövege elolvasható
Köszönöm szépen!
Egy utánfutóról van szó,amelynek május másodikán járt le a műszakija.
Mivel 4 hónapig külföldön voltam otthon semm használta senki. Most az ősszel használnám néhány alkalommal,aztán télen megint nem.
Így akkor bőven ráérek majd a tavasszal műszakiztatni,--ha ismét szükség lesz rá.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!