Egy autónak lehet két üzembentartója két külön biztosítással? Ha igen, akkor mi a menete? Ha nem, és olyan autóval okozok balesetet, aminek nem én vagyok az üzembentartója, mi a helyzet a biztosítással?
Példák:
- Egy családban csak egy autó van és azt használja apa, anya és a gyerek. Esetleg néha a gyerek barátja/barátnője.
- Két testvér közösen venne autót.
- Együtt élő de még nem házaspár venne közösen autót.
Természetes dolog lenne, hogy, aki kárt okoz, annak menjen a biztosítására és essen vissza a bonus-alus-a.
Még ha rokonok is az autó használói.
Vagy:
- Mi van ha egy ismerőstől/rokontól kölcsön kapom a kocsiját, akár egy rövid fuvarra, akár egy kicsit hosszabb időre (néhány napra, nem hónapok, évek)?
Ha bármi történik, akkor az üzembentartó biztosítója fizet?
És neki bukik a besorolása? Aki ténylegesen vezetett, annak nincs anyagi felelőssége? Maximum valami polgári peres eljárás?
Ha jól tudom a kölcsönadási szerződés is csupán arra jó, hogy igazolja, hogy nem illegálisan használom más autóját.
Vagy van bármi köze a biztosításhoz?
Probléma:
-Egyedülálló szülő a kocsi üzembentartója (és tulajdonosa is), de a gyerek is használja.
A szülő elhalálozik.
A hagyatéki eljárás még hónapokra.
A gyerek használhatja tovább? Biztosítás?
Lejár a műszaki. A tulaj és üzembentartó már nem él, a hagyatéki eljárás a távolban, a kocsi meg áll. Senki nem csinálhat semmit?
Ui.:
A kérdést nem tulajdoni jogviszonyok rendezése (válás, stb) miatt kérdezem, hanem kifejezetten a biztosítási lehetőségek miatt. A vagyonmegosztási, vagyoni alapú anyagi-tulajdoni poénokat hagyjuk ki ha lehet.
Köszönöm.
amit te szeretnél azt kölcsönadásnak hívják.
Le lehet, sőt le kell(ene) papírozni (kölcsönadási szerződés) mindenkor amikor nem a tulaj vagy az üzembentartó vereti a kocsinak. Pont azért, hogy ha kánya van, akkor egyértelmű legyen ki a bűnös, hibás és ne az egymásra mutogatás menjen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!