Miből áll össze ez az összeg?
Sziasztok!
Vettem egy autót egy éve jogsi nélkül.Kötöttem biztositást rá köbét és 65000ft-os éves dij van a szerződésen. Első utalás elött jött ugye az emailban a csekk,hogy mennyit utaljak át. 95000ft-ot kellett kerekírve.Átutaltam,majd kb rá 1hónapra meglett a jogsi amit bejelentettem a köbénél de azt mondták,hogy ez nem befolyásol semmit.Most jött egy csekk 86000ft-al.Nem értem,hogy ha a szerződésen 65000ft van,hogy lehet belőle 20-30000ft-tal több? Értem hogy fiatal vagyok,erős az autó kevés ideje van jogsim,de ez horribilis összeg nekem. 2000ccm-s 1995ös mondeóm van,19éves vagyok.
Szerintem a baleseti adót hozzáadják, ami 30%.
Az első válaszoló rosszul tudja. A kötelező összegét leginkább az életkor és a lakhely befolyásolja. A fiataloknak sajnos ilyen horribilis összegeket kell kifizetni a kötelezőre.
Szerződésen, vagy szerződés ajánlaton volt 65-ezer Ft? A szerződésajánlatot (kezdetnek csak ez lehet) közvetítő (alkusz stb.) adta, vagy maga a biztosító?
A KÖBE, egyesületként, olyan biztosító, ahol tagdíjat is kell fizetni; ezt nem tartalmazza a díjközlés, erre fel szokták hívni a figyelmet: „Az egyesületi tagsági díj, valamint a baleseti adó nem képezi részét az éves biztosítási díjnak, így azokkal kapcsolatban a biztosítónak tájékoztatási kötelezettsége nincs. A biztosító Kgfb tv. 17. § (4) bekezdésben foglalt tájékoztatási kötelezettsége kizárólag a biztosítási szerződés díjtarifa szerint várható éves biztosítási díjára terjed ki. "
A múlt évben még volt 30% baleseti adó, ez a 2019. január 1-től kötött új biztosításoknál már nincs, a többinél 2019-ben folyamatosan kopik ki; az évfordulótól már nincs. (Nagy cucc; évtizedek óta B10-ben vagyok, soha nem volt semmilyen biztosítási káreseményem, de a megszűnt 30%-os baleseti adóval együtt nőtt a díjam. Nincs a biztosított által kötelezően fizetendő 30%-os baleseti adó, de helyette van a biztosító által fizetendő 23%-os biztosítási adó, amit – mivel nem gyártanak pénzt – többnyire ránk lőcsölnek az alapdíjban + amúgy is emelik az alapdíjat.)
Azért kérdeztem az elején, amit kérdeztem, mert a szerződéskötés úgy zajlik, hogy kezdődik egy szerződés ajánlattétellel – ajánlva magadat, megadsz egy csomó adatot magadról és a járműről, a biztosító ehhez ajánl valamilyen díjat -, aztán a biztosítónak 15 napja van az adatok ellenőrzésére, és
• vagy helybenhagy mindent megküldve a szerződést, az ajánlattételi adatokkal, vagy
• díjmódosítást okozó adateltérést talál. Ekkor vagy elutasítja a biztosításkötést, vagy a módosított díjat kínálja.
Alkusznál előfordul, hogy a biztosító másképp látja. Volt már olyanom, hogy a biztosító kijavította az alkusz szerinte történt tévedését, és vaskosan magasabb díjú szerződést küldött (már nem volt időm másik biztosítót választani). Olyan is volt, hogy minden rendben volt – persze, mint Kaba, mikor leégett -, mégis rosszul esett a szerződésben meglátott díj. A biztosító közölte, hogy ott van a honlapján, hogy adott, kedvezményes díj csak annak jár, aki közvetlenül a biztosítóval köt szerződést. Ezt persze az alkusz elfelejtette tudatni. Úgyhogy régóta csak szemtől-szemben kötök biztosítást, ilyen-olyan direkt biztosító (csak honlapon, telefonon, e-maillel elérhető; vagy nem) szóba sem jöhet nálam.
A KGFB díja alapdíjból áll, ezt módosítgatják korrekciós szorzókkal (egyesek növelik adott mértékben az alapdíjat, mások adott mértékben csökkentik; persze az adott mértékek különbözők) a szerződő adatai és a gépjármű adatai alapján.
Bizonyos szorzók durván változtatják a díjat (pl. amelyik biztosítónál vagyok, 28 éves korig 1,42 az életkor szorzó, azaz 42%-kal növeli az alapdíjat), mások szolidabbak (pl. a biztosítómnál egy 1134-es irányítószámú helyen lakó, 1964. februárban született szerződőnél 1,0239 a szozó, ami az alapdíjat csak 2,39%-al növeli).
Az, hogy van a szerződőnek vezetői engedélye, vagy nincs; adott biztosítónál lehet, hogy korrekciós tényező alapján díjmódosító, lehet, hogy nem; a korrekciós szorzókról a biztosítók döntenek. (Nem pénzfeldobással szokták, hanem nagyon bonyolult statisztikai módszerekkel, baleseti- és kockázatelemzéssel, üzletpolitikai szempontok alapján). Írásod alapján, a KÖBÉ-nél, a díj szempontjából mindegy, hogy van-e a szerződőnek érvényes vezetői engedélye, vagy sem.
Böngészheted a biztosítód honlapján a szorzókat – ha megtalálod, mert közölniük ugyan kell, csak néhányuknál igencsak ügyesnek és kitartónak kell lenni, hogy rá is találjon az ember; és nem szabad korán örülni, mert lehet, hogy hosszú-hosszú kutakodás után a 2014. évit találta meg.
Sokkal egyszerűbb megnézned a szerződésed, az nem 1239 lapból áll, olyan széles táblázatokkal, hogy elfárad a kezed az egeret húzva. A szerződés tartalmazza az alapdíjat, és minden figyelembe vett korrekciós adatot, a korrekció mértékével. Ebből pontosan megtudod, hogyan adódott a díjad. (Számolással ellenőrizni nemigen érdemes, azt nem szokták elvéteni.)
Persze, attól, hogy megnézed a részleteket, fizetni annyit kell, amennyi a fizetendő díj. És, annyit is szoktak kérni, beszedni, ami a szerződésben van. (Lehet, hogy a KÖBE szerződésben csak szövegesen van, hogy plusz az egyesületi tagsági díj a blablabla alapján blablaba helyen közölt összeg.) Ezügyben sajátos a KÖBE, másutt ilyen díj nincs.
Restellem hogy csak én nem értem.
1 éve kötöttél kötelezőt, a netrisken 65-öt láttál de a köbe 95-öt kért? Fizetni biztos akkortájt kellett és most érdeklődsz az 1 éves dologról a netrisknél?
Ha nem váltottál biztosítót, akkor most az új biztosítási évre küldték a 86-os csekket.Legalább 50 nappal az évforduló előtt kellett kapnod a biztosítótól díjértesítőt mikor van az évforduló mennyi az új díj melyik bonus-malus fokozatba kerülsz miegymás. Azt is, hogy legkésőbb az évforduló előtt 30 nappal felmondhatod a szerződést. Ha nem tetted akkor maradtál ott és ennyi az új éves dijad. Azért csökkenhetett, mert nem volt baleseted és ezért A00-ból B01-es bonus fokozatba kerültél. Az is lehet, hogy a baleseti adó eltörlése is hozzájárult a díjcsökkenéshez, na biztos nem az egész csökkenést adták át neked. Nem úgy van hogy egyszer megállapítanak egy díjat és minden évben annyi lesz. Azért van a biztosítóváltási lehetőség, hogy akinek megugrik a díja, de talál kedvezőbbet, akkor ezt felmondja és ott köt újat. Persze felmondani csak az évfordulóra lehet, biztosítási év közben nem. Ezt a 86-ot nem tudom hogy keverted bele.
De lehet hogy csak nekem nem áll össze a kép és rosszul gondolkodom, mert mások nem akadtak el ezen.
Amúgy nem sok. Fiataloknak, adott autóval simán lehet 80-100 ezer az éves kgfb.
Az utolsó kérdésére válaszolva.
Megvettem az autót netrisken kötöttem a biztosítást és a szerződésen 65e ft van írva. Ekkor küldték is emailba a csekket amit átutaltam ezen a csekken 95e ft volt. Ez volt a 2019-2020ig a biztosítás összege. Most a 2020-2021ig való biztosítás 86e ft. Valamiért egyik évben se annyit fizetek mint ami a csekken van.
A # 8-as kommentbeli utolsó mondatod azt mutatja, hogy sem a 6-os válaszomban írtakat nem vagy hajlandó elfogadni, sem a KÖBE által közölteket. (Ráadásul bele is hibázhattál, mert nyilván mindig annyit fizetsz, amennyi a csekken van. A díjközlés összege az, amitől eltér a csekk, és az, amennyit a csekken levő összeg alapján fizetsz.)
1.) 2019-ben kötött szerződés, alkusz KÖBE díjközlés: 65-ezer Ft, fizetnivaló 95-ezer Ft.
• Idéztem a KÖBE tájékoztatóját; szó szerint eleget tesznek a KGFB törvény 17. § (4) bekezdésében megfogalmazott kötelezettségüknek: a biztosítási szerződés szerinti díjtarifát közlik. Külön kitérnek rá, hogy a baleseti adó és az egyesületi tagsági díj nem része a díjtarifának – ez így is van.
• A 2019-ben kötött (és akkor évfordulós) biztosítások díjához a biztosítóknak törvényi kötelezettségük volt a biztosítási díj 30%-ának megfelelő baleseti adót is beszedni. (Ezt annyira fontosnak tartotta a törvényalkotó, hogy az is szerepelt a törvényben, hogy amennyiben a szerződő kevesebbet fizet, mint a biztosítási díj és a baleseti adó összege, akkor a befizetést úgy kell tekinteni, hogy a baleseti adót megfizette és a biztosítási díjfizetés elégtelen.)
65 000 Ft 30%-a 19 500 Ft; 65 000 + 19 500 = 84 500 Ft. Vélem, hogy nem pontosan 65-ezer volt a meghirdetett, közölt díj, és az összeg 85-ezer Ft lett, amihez egyesületi tagsági díjjal együtt 95-ezer Ft-ot kellett fizetned. (Vagy pontosan 65 000 Ft volt a meghirdetett, közölt díj, de nem pontosan 95-ezer Ft-ot kellett fizetned.)
Reklamálhatsz, de minden rendben van, te nem tájékozódtál kellően.
Az más kérdés, hogy a KÖBE mennyire közlékeny (mint kiderült, csak annyira, hogy betű szerint eleget tesz a törvényi díjtarifa közlési kötelezettségének), és hogy ez a kellően utána nem járókat megtéveszti-e, mert alacsonyabb fizetnivalóra számítanak, mint amennyit fizetni kell.
Lehet méltatlankodni, ügyelni rá, hogy legközelebb mindenre figyeljen az ember; jogilag viszont minden rendben van.
2.) Arról a kommentjeid után sem tudok, hogy milyen viszonyban áll a 2020-as évforduló miatt küldött díjértesítőben közölt díj és a 2020-tól kezdődő új biztosítási évre kapott csekk. Igaz, ez utóbbi szerintem még nem esedékes; még nem is igen küldtek csekket.
Viszont, a # 8-as kommentedben írtak „Megvettem az autót netrisken kötöttem a biztosítást és a szerződésen 65e ft van írva.” és „Most a 2020-2021ig való biztosítás 86e ft. Valamiért egyik évben se annyit fizetek mint ami a csekken van.” elgondolkoztatott.
Úgy gondolom, hogy te úgy gondolod, hogy a megkötött szerződés és az akkor, az első biztosítási évre alkalmazott díj, az örökös marad; és ehhez képest helyteleníted a 2020-ban induló új biztosítási évre szóló díjat is.
A 6-os válaszban azt is megírtam, hogy a díjak biztosítási évről biztosítási évre mások és mások. Mivel nem egyezik a 86-ezer Ft? A szerződésbeli összeggel, ami csak az első biztosítási évre szólt? Az előző évi díjhoz semmi köze sincs az újnak. Ha van kisebb díjú biztosítói ajánlat, mint amilyen díjat a meglévő biztosító kínál, akkor váltani kell.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!