Autó végleges kivonása?
Sziasztok!
Azt szeretném megkérdezni, hogy mi a menete annak, ha én a gépjárművemet (autó) a forgalomból véglegesen ki akarnám vonatni? Aki jártas ebben, vagy már van tapasztalata az ilyenekben írja le legyen szíves ennek a folyamatát.
Köszönöm.
▬ Áprilisban vonattam ki a forgalomból véglegesen autómat.
Az autót regisztrált bontóban kell leadni, majd okmányirodában/kormányablakban intézhető a kivonatás.
• A bontási igazolás kiadására jogosult regisztrált bontók listája a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Közlekedés Hatóságának honlapján található: [link]
• A bontóban be kell mutatni:
- a törzskönyvet,
- a forgalmi engedélyt,
- személyazonosító igazolványt,
- lakcímet igazoló hatósági igazolványt,
- adóigazolványt (adóazonosító jelet)
• A gépjármű azonosítók (rendszám, motorszám/motorkód, alvázszám) ellenőrzése után a bontó átadja
- a bontási átvételi igazolást,
- a rendszámtáblákat.
(- Nem tudom, hol hogyan van; nekem fizettek érte kb. 18 Ft/kg összeget.)
• A végleges kivonás ezután okmányirodában/kormányablakban intézhető. Szükségesek:
- személyazonosító okmány,
- törzskönyv,
- forgalmi engedély,
- bontási átvételi igazolás,
- rendszámtáblák,
- 2300 Ft közúti közlekedésigazgatási tevékenység hatósági díj megfizetése. (Bankkártyával az ügyintézőnél fizető; egyébként előzetesen kell kérni csekket, és a befizetés igazolással intézhető az ügy.)
┌─ Még volt néhány hónap a műszakiból, így „lábon” vittem az autót a bontóba. Mindenképp személyesen akartam intézni, mert több problémát is olvastam itt: elszállították, de a szállító nem ad bontási igazolást, és sosem érkezett meg: a bontó állította, hogy postázta, a gépjármű tulajdonosa nem kapta meg. Vagy, később személyesen ment a bontóba, de csak a bontási igazolást kapta meg, a rendszámról azt mondták, hogy azt a szállítótól kellett volna megkapnia. ─┘
▬ Az 5-ös „válasz” kérdésére [2019-12-02 18:52]: attól, hogy lejár a műszaki, még forgalomban marad a jármű. Ha nem akarod fizetni a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást és gépjárműadót, akkor kivonathatod ideiglenesen a forgalomból. Egy alkalommal legfeljebb 6 hónapra vonatható ki, de ez ismételhető. Az ideiglenes kivonatás hatósági díja minden alkalommal 2300 Ft. Az ideiglenes kivonás időtartama alatt nem kell fizetni a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás díját, és a kivonás kezdőnapját követő hónap első napjától a gépjárműadót sem. De, ez zsákutca. Apróbb dolgokat kiszerelhetsz belőle, annyira tüzetesen nem nézik át, de egyébként ne tudod bontóban leadni; anélkül pedig örökre marad a nyakadon.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!