Csoportos kerékpár túrára kell valamilyen engedély, és ha igen mik?
A minap felvetettem egy nagyon jó ötletet egy fb csoportban ami nagyon tetszett a tagoknak. Az ötlet arról szól, hogy egy nagyobb csoport (kb 350-400 ember) összegyűlne egy kijelölt helyen és egy reggeli, sorszám kiosztás után elindulnánk egy 60-80km közötti körútra, majd visszatérés után egy kellemes vacsora zene mellet. Mivel ennek a kivitelezéséhez egyértelműen szükséges közutakon és településeken is elhaladni, így gondolom engedély és talán rendőri kíséret nélkül esélytelen lenne.
A célom az lenne, hogy jövőre az ország több megyéjébe is elvigyem ezt a "programot" ezzel is kicsit ösztönözve a fiatalokat a mozgásra, szabadban töltött időre, és a személyes kapcsolat teremtésre, ismerkedésre.
Kötelezően nem kell engedély, de ajánlott a rendőrséggel egyeztetni, elmondják mire kell figyelni a közlekedés során, és esetleg adnak biztosítást, kíséretet.
Pl elmondják, hogy "libasorban" kell kerékpározni, kisebb csoportokban, hogy a járművek a csoportok közé be tudjanak húzódni - tudnak előzni, és vissza térni a sávba, ha szemből jönnek, stb.
Az ötlet egyébként szerintem sokkal kevésbé realisztikus, mint amennyire lelkesedtek érte.
A lekese3dés sokaknál addig tart, amíg nem kell tenni is valamit, 60-80 kilométert letekerni egyetlen nap alatt, egy átlagos embernek nem kevés, megfelelő előkészület, edzés nélkül nem is szabad bele vágni.
A túra után nem lesz éktelen táncos kedvében a tömeg, és azért a 300-400 fő részvétele sem kevés, de csináljátok meg :-)
Voltam már csoportos tekerésen, nem kell semmiféle engedély. Igaz, az nem úgynevezett túra volt, de váltig állíthatom, hogy nem kell. Jó, kivételt képeznek azok a területek, ahova kell engedély (de ott, elképzelhető, ha gyalog és/vagy autóval mentek, akkor is kellene engedély), hogy ott tekerjetek - azok magánterületek, vagy valami más okból nem lehet kerékpárral menni (pl. repülőterek kifutó pályái).
Egy biztos - jól tervezzétek meg az utatokat és legyen kellő pénz. Az sem árt, ha olvastok, vagy videóban néztek kerékpáros túrákról beszámolókat. Általában szoktak hasznos dolgok lenni benne (le kell ellenőrizni a kerékpárt, előtte nem árt, többet tekerni, mint a napi átlag, stb).
20 éve veszek részt rendszeren túrakerékpáros rendezvényeken. Komoly szervezéssel a legmagasabb látszám kb. 45 fő volt, az átlagos 8-10 fős csoport.
3-400 embert összegyűjteni nem kis feladat, de annyi bizonyos, kell rendőrségi bejelentés, mentő ügyelet, kísérőkocsi, rendőri biztosítás, és még ki tudja mi.
Ha libasorban megy tényleg a csapat, és szorosan egymás mögött, akkor közel 1 km-es összefüggő sor, autós lyukak nélkül.
Ha a végén ennyi embert etetni is akarsz, akkor legalább 40-50 ezer forint kell csak alapanyagra, és jó sok és nagy bogrács, vagy olyan méretű vendéglátóhely, ahol ekkora tömeget egyszerre (!) ki tudnak szolgálni, és azt sem bánják, ha a vendégek nem ibolya illatúak.
Támogatók nélkül semmi nem lesz belőle.
Bár nem teljesen erről szólt a kérdés, de mégis hasonló lehet a következő sztori. Néhány éve Lentiben (Zala megye) töltöttünk néhány napot és véletlenül "belefutottunk" egy 24 órás bringa "verseny"-be. Nem is verseny volt ez, hanem inkább egy esemény. A városban egy meghatározott körpályán folyt a bringázás. Bele lehetett csatlakozni és abba is lehetett hagyni. Tehát aki csak egy kicsit mozogni akart a város aprajával-nagyjával az csak néhány kört ment, de volt aki kisebb-nagyobb pihenőkkel egész nap nyomta a köröket. Mi - vendégek - is mentünk egy kört. Jópofa volt, hangulatos, összehozta az embereket. Volt egy koordinációs központ, ahol lehetett frissítőt kapni, pihenni. itt voltak a szponzorok különböző kitelepülései. Részleteket a szervezéssel kapcsolatban persze nem tudok, de kívülállóként nagyon tetszett.
MÁS:
Különböző helyeken (én a Mecsekben, a Geresdi dombságban, a Zselicben, a Zalai dombságban és az Őrségben biztos tudok ilyen utakat) léteznek forgalom elől elzárt aszfaltozott erdészeti utak. Sokszor bringázunk a családommal ilyen helyeken. Itt akkor csak az adott erdészettel kell felvenni a kapcsolatot, általában van az út mellett egy-egy panzió akivel a kaja és koordinációs központ kapcsán lehet egyezkedni és nem kell autók között lavírozni, szép tájakon, friss erdei levegőn lehet bringázni. (Biztos van ilyen máshol is, csak én ezeken a helyeken jártam.)
Nekem ez a két dolog jutott eszembe a felvetésed kapcsán.
1. A facebook csoportok nem feltétlenül adnak jó mintavélteli eredményt. Hiszen alapból azok vannak benne, akiket érdekel a téma. Mások nagy valószínűséggel nem is hallanának róla, vagy csak szimplán nem mennének el.
2. 3-400 embert összeszervezni elég nagy feladat. Én inkább kicsiben indítanám, 10-20-30 fő. Ha ők összeszoktak. Ott már az is kiderülne mennyire működik maga az ötlet.
3. Ennyi ember kezelése komoly csapatot, szervezést igényel. Nem abból áll, hogy oda mész, mondod, hogy akkor indulunk aztán megy utánad több 100 ember. Kellenek a hangadók, parti arcok, akiket követnek. Főleg igaz ez a reggelire, vacsorára, táncos dolgokra. Ennyi ember ellátása sok kaját igényel. Vagy itt már nem elég zenének benyomni a telefont, stb.
4. Az sem mindegy, hol szerveznéd, közterületen elvileg kell engedély is, gyakorlatilag biztos függ attól is, hogy egybefüggő rendezvényt csinálsz, vagy csak kint van egymástól függetlenül több 100 ember.
5. Ekkora egybefüggő tömegre szerintem is kell rendőri, mentős és egyéb biztosítás. Ha már csak a nagy számokból indulok ki, akkor elég nagy egy nagyobb bukás, baleset veszélye, és jó ha van ellátás.
6. Kicsit úgy érzem az ilyen "mozgásra bírjuk a fiatalokat" dolgoknál, hogy aki mozogni akar az eddig is megtette, aki nem, az meg most sem fog elmenni csoportos tekerésre.
Ebben a formában, ha csoportos eseményt szervezel, akkor neked mint szervezőnek vannak kötelességeid -útvonal bejelentése/biztosítása, folyamatos orvos/elsősegély/mentő biztosítása, különféle engedélyek stb.
Egy egyszerű, városi CM is több hetes/hónapos előkészítést igenyel...
Amennyiben tényleg csak egy bulijellegű tekerésről van szó, akkor inkább azt ajánlom, hogy egyéni túraként kezeld, ahol "véletlenül" 300-400 embernek egymástól teljesen függetlenül egy időben jutott eszébe ugyanott túrázni...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!