Mennyit kell fizetnem ha A00-ból visszakerülök M02?
Jelenleg A00-ban vagyok. Személygépkocsival. Tulajdonosa vagyok az autonak. Volt egy nagyon kicsi koccanas, nem igazan latszik a masik auton, az enyimen egyaltalan nem. Az eset utan ott maradtam, megadtam a telefonszamom, betétlapot nem toltottunk, mert nem volt. A vetlen auto vezetoje mar megkereste a biztositojat. Tolem a biztositasom kotvenyszamat kerte, rendszamot.
Mire lehet számitani? Ez volt az elso "balesetem".
Kozben elkezdtem keresgélni, M02-ben 1.515 a szorzó. Miutan ide kerültem csak ennyivel kell többet fizetnem?
Hat elvileg nem tul nagy, szinte nem is látszik. kb egy centi atmeroju korben lejott a festek.
Nem tudom, hogy általában találtad a szorzót, vagy konkrétan annál a biztosítónál, ahol vagy?
Ha esetleg nem így tettél, akkor konkrétan meg kell nézni. Például az Aegonnál az M02 szorzója 2,5.
Közel sem számítható úgy, hogy a jelenlegi díjad megszorzod az M02 szorzójával, vélhetően kevésbé nő.
1 biztosítási éven belüli 1 kárfizetés miatt A00-ból kerülsz M02-be. De, például, az Aegonnál az A00 szorzója 1,5. Mivel az M02-é 2,5; ez a díjat nem 2,5-szörösére (150%-kal növelné), hanem csak 2,5/1,5=1,66-szorosára növelné (66%-kal nőne).
Ha konkrét biztosítónál nézted az M02 1,515-ös szorzóját (51,5%-os növekedés lenne), akkor azt is meg kell nézned, hogy A00-ban, ahol most vagy, mennyi a szorzó. Ha az például 1,2; akkor az M02 csak 1,515/1,2=1,2625-szörösére növelné a díjat (ami 26,25%-os növekedés).
De!
Minden biztosítónál többféle díjmódosító tényező van, nem csak a bonus-malus besorolásé.
Az Aegon biztosítónál vagyok, ennek a részletes szabályait, adatait tudtam könnyen kikeresni.
Kiszámoltam, ha A00-ban lennék (aminek 1,2 a szorzója), akkor, mivel vannak 1 alatti szorzóim is (pl. saját tömeg szorzó, gyártmány szorzó, éves futásteljesítmény szorzó, e-kommunikációs szorzó stb.), nem a meghirdetett díj 1,2-szeresét, hanem csak 1,08655-szörösét fizetném. Ha A00-ból M02-be kerülnék, akkor a meghirdetett díj 2,263-szorosát fizetném. (Hiába 2,5 az M02 szorzója, a kedvezményszorzók csökkentése érvényesülne.) A 2,263 pedig az 1,08655-nek a 2,08-szorosa. Vagyis, bár az M02 szorzója 2,5; mégis csak 2,08-szorosára nőne a díjam.
Ha neked 1,515 az M02-es szorzód, akkor nálad sem azt jelenti, hogy ennyiszeresére nő a díj; vélhetően, kevésbé.
Ráadásul,
Ha fizet a biztosító, és emiatt visszasorol, annak hatása csak az új biztosítási évben érvényesül. Akkor pedig módod lesz biztosítót váltani, és találhatsz kedvezőbb díjút, mint a jelenlegi biztosítód ajánlata lesz. Igaz, ott is M02-ben leszel, de egyik bonus-malus osztályban sem egyforma minden biztosító díja.
Ilyenkor a biztosító lehetőséget ad a kár megtérítésére.
Ha nem túlárazottan hozták ki akkor megfontolandó.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!