Kezdőoldal » Közlekedés » Biztosítás, papírmunka » Miért kérik el a súlyadót...

Miért kérik el a súlyadót ilyen esetben?

Figyelt kérdés

Vásároltam egy 1 éves gépjárművet június 02-án. Mivel még megvolt a régi gépjárművem így az újat átíratás után 1 héttel kivonattam a forgalomból, eközben árultam a használtat. Arra 1 hónap után érkezett vevő, pontosabban június 26-án.

Az 1 éves gépjárművet július 02-án újra forgalomba helyeztettem, és a múlt héten kaptam egy levelet az önkormányzattól hogy augusztus hónaptól köteles vagyok rá súlyadót fizetni. Azt mondták ez azért fordulhatott elő, mert újra forgalomba lett helyezve. Csak most azt nem értem a régi tulajdonostól is fogja kérni a súlyadót Budapest? Onnan vásároltam az 1 éves gépjárművet.

2019. szept. 21. 08:04
 1/4 anonim ***** válasza:
0%

Viszont az újra nem fizettél semmit, igaz?

Ez azért van, mert annak kell fizetnie a gépjárműadót egész évre, akinek a nevén január 1-én volt.

2019. szept. 21. 08:54
 2/4 A kérdező kommentje:
most az újra is kérik és a régire is.
2019. szept. 21. 22:51
 3/4 anonim ***** válasza:
100%

Bizony, az emberek legalább 90%-a csak hiányos részletet ismer: annak kell fizetnie a gépjárműadót egész évre, akinek a nevén január 1-én volt.

A jogszabály pedig így szól: „Az adó alanya - a (2)-(4), illetve a (6) bekezdésben foglalt kivétellel - az a személy, aki/amely a közúti közlekedési nyilvántartásról szóló 1999. évi LXXXIV. törvény alapján vezetett járműnyilvántartásban (a továbbiakban: hatósági nyilvántartás) az év első napján üzemben tartóként, ennek hiányában tulajdonosként (a továbbiakban együtt e § alkalmazásában: tulajdonos) szerepel.” ← 1991. évi LXXXII. törvény a gépjárműadóról 2. § (1)

Azaz, van 4 kivétel.

Az egyik: „Év közben újonnan vagy újra forgalomba helyezett gépjármű utáni adó alanya az, aki/amely a forgalomba helyezés hónapjának utolsó napján a hatósági nyilvántartásban tulajdonosként szerepel.” ← 1991. évi LXXXII. törvény a gépjárműadóról 2. § (2).

„Az adóalany körülményeiben, illetve a gépjárműben beállott olyan változást, amely az adókötelezettségre is kihatással van, e változásra okot adó körülmény bekövetkezésének időpontját követő hónap első napjától kell figyelembe venni.” ← 1991. évi LXXXII. törvény a gépjárműadóról 4. § (1).

Minden szabályos az esetedben.

Július 2-án lett újra üzembe helyezve a vásárolt gépjármű, és július utolsó napján a hatósági nyilvántartás szerint te voltál a tulajdonos (hiszen, átírattad, és azóta nem adtad el.) Emiatt, július 2-án te váltál a gépjárműadó alanyává. Ez olyan változás, amely az adókötelezettségre is kihatással van, ezt a változást követő hónap első napjától kell figyelembe venni, azaz, augusztus 1-től te vagy a megvásárolt gépjármű adóalanya, így attól kezdve, az év hátralevő részére időarányos adót neked kell fizetned.

Ezen kívül, ha nem történik az eladott autóddal a 4 kivétel valamelyikébe tartozó eset, akkor annak erre a teljes naptári évre neked kell fizetned az adóját.

A budapesti régi tulajdonos július 31-ével megszűnt a neked eladott gépjárműje után adóalany lenni. Erről, a központi nyilvántartás alapján értesül az adót számára kivető önkormányzati hivatal; határozatban fogják tájékoztatni az illetőt. Ha március 31-ig az egész évre megfizette az adót, akkor egyben arról is értesítik, hogy összegszerűen mennyi túlfizetése keletkezett (5 havi). Ha két egyenlő részletben szánta fizetni, és március 15-ig csak félévi adót fizetett be, akkor szeptember 15-éig csak egyhavi adót vetettek ki rá (júliusit). Ha túlfizetése van, akkor az a jövő évi gépjárműadónál beszámításra kerül, ha más adónemre (például, építményadó, stb.) kívánja átvezettetni, akkor ezt is kérelmezheti.

2019. szept. 21. 23:22
 4/4 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen
2019. szept. 22. 18:48

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!