Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Autó motor blokkját meg lehet...

Autó motor blokkját meg lehet hegeszteni?

Figyelt kérdés
Tegyük fel, hogy van egy repedés a blokk oldalán, de ezen kívül semmi baja sincs. Meg lehet úgy hegeszteni, hogy működjön utána is? Mármint arra gondolok, hogy hegesztés során nem fog eldeformálódni a blokk? A főtengely és a dugattyúk is ugyanúgy simán fognak tudni járni benne? A dugattyúknál még nem lenne baj szerintem, mert túl lehet fúrni és egyel nagyobb dugattyúkkal jó lenne, de a főtengely résznél a siklócsapágyak helyét ha elmennek nem lehet újra marni (ha lehet is akkor meg úgy se lehet hozzá nagyobb csapágyat venni). Vagy van olyan masszív a blokk hogy hegesztés közben nem deformálódik el?

2019. júl. 18. 23:45
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
Nem!
2019. júl. 19. 00:27
 2/11 anonim ***** válasza:
Repedést hegeszteni nem lehet. Ha kiválik valamilyen anyag - egy sikertelen gyertya kiszedésnél vagy jellemzően a szelepülékek környékén fordul elő - akkor ott hegesztő anyaggal szoktak utántölteni majd síkba köszörülni, még ha ezek szakmai körökben is elég vitatott javítási eljárások, de ezt azért lehet csinálni. De ha az öntvényben van egy szemmel látható repedés annak viszontlátásra van - senki meg nem mondja, hogy annak a repedésnek az anyagon belül hol van a vége - valamelyik olaj- vagy vízjáratban, a hengerfejcsavarok furatában vagy hol.
2019. júl. 19. 01:11
 3/11 A kérdező kommentje:

Értem, köszönöm a válaszokat.

De hogyha repedést nem is, mást lehetne rajta hegeszteni? (A kérdés csak elméleti jellegű, nem tudom mi lenne rajta ilyen.) Fenn állna annak a deformációnak esélye amit már írtam is?

2019. júl. 19. 07:32
 4/11 anonim válasza:
Keres kétkonponensű ragasztót.
2019. júl. 19. 07:48
 5/11 D. Brasco ***** válasza:
Repedésen kívül mégis mit akarsz hegeszteni egy blokkon??Azon akarod gyakorolni milyen szép varratot tudsz húzni vagy mi?!?
2019. júl. 19. 08:53
 6/11 anonim ***** válasza:

Klímakompresszor tartó konzolt akarsz ráhegeszteni?

Bírom az ilyeneket, feltesznek egy közepesen értelmetlen kérdést, kapnak egy egyértelmű választ, erre nekiállnak tovább nyomni a gombot, mint a süket a csengőt.

2019. júl. 19. 08:57
 7/11 A kérdező kommentje:

Mint írtam, a kérdés elméleti jellegű. Nincsen semmilyen blokkom, nem akarok rá semmit hegeszteni.

#6: Olvasd el még egyszer a kérdésem, már az eredeti leírásban megkérdeztem ugyan azt mint amit a #3-ban is. Csak nem kaptam rá választ. Ahogy most sem.

2019. júl. 19. 18:27
 8/11 veterán vas ***** válasza:

Igen, meg lehet hegeszteni.

(ja, várhatóan úgy elhúzza a meleg, hogy utána semmire sem lesz jó, de tényleg meg lehet hegeszteni)

Na, így már elfogadható a válasz? :)

2019. júl. 19. 21:30
 9/11 anonim ***** válasza:

Szinte mindent meglehet hegeszteni attól függően, hogy hol van a repedés vagy törés. Az öntvények hegesztésére speciális előírások vannak, ha azt betartják, akkor kicsi az esélye az újrarepedésnek és a vetemedésnek. Az esetleges deformációból adódó hibákat pedig a megfelelő gépműhely megoldja. Hegesztettünk már blokkra vissza letört fület, váltó rögzítési pontot, de olyat is láttam, hogy a kiütött blokk oldalát visszavarrták és utána tökéletesen működött a motor.

Régen az AFIT-nál külön üzem volt a 344-es Csepelek öntöttvas hengerfejének a javítására. Már az akkori technológiákkal (lánghegesztő) is simán meghegesztették a repedt öntvényt, manapság pedig sokkal modernebb hegesztő módszerek, lehetőségek vannak.

Pl. az alumíniumot (karter, váltóház stb.) ma már könnyebb meghegeszteni (AWI hegesztés) mint az acél öntvényt.

2019. júl. 20. 15:43
 10/11 anonim ***** válasza:

Lehet:

https://www.youtube.com/watch?v=mi_NSFq0r8I

Mielőtt valaki lepontozza, legalább a videót nézze meg előtte... :)

2022. okt. 21. 17:26
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!