Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Az normális, hogy kuplung...

Az normális, hogy kuplung benyomása nélkül ki tudom venni a váltót sebességből?

Figyelt kérdés
6.-ban haladtam és mivel láttam hogy a távolban útfelújítási munkálatok miatt le kell lassítanom, motorfékkel gurultam. Majd ki akartam venni a váltót 6-ból, de kicsit elbambultam és nem nyomtam be a kuplungot, hozzá se értem a pedálhoz. Számomra kicsit meglepő hogy a legkisebb ellenállás és minden probléma nélkül ki tudtam húzni üresbe. Ennek ilyennek kell lennie? 19 éve vezetek, de bevallom ilyet még sose próbáltam. A váltó, kuplung nem hiszem, hogy szét lenne kopva, mert 1 éves, 23.000km-t futott autóról beszélünk.
2019. júl. 10. 20:52
 1/7 anonim ***** válasza:
100%
Igen. Sot valtani is tudsz reccsenes nelkul, csak el kell talalni a fordulatszamot.
2019. júl. 10. 20:56
 2/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm, akkor megnyugodtam. Csak kicsit meglepődtem, mert az ilyen váltás eddig valahogy kimaradt az életemből. Azért inkább használom a kuplungot, ha nem felejtem el. :)
2019. júl. 10. 21:02
 3/7 anonim ***** válasza:
100%

Ha épp nincs nyomatékátvitel a váltón (azaz se nem gyorsítasz, se nem motorfékezel), akkor nem feszülnek össze a fogaskerekek, így könnyedén kiugrik sebességből.

Némi gyakorlattal így simán el lehet vezetni egy autót kuplung nélkül, egyedül az elindulás problémás.

2019. júl. 10. 21:08
 4/7 anonim ***** válasza:
Igen, ha pont jókor csinálod. Amikor tehermentes, akkor lehet üresbe kirakni. Ha jól tudaz fordulatot összeegyeztetni, akkor sebességbe is be tudod simán rakni, ha nem túl kopott. Kivenni elég könnyű, nem szabad erőltetni, érzésre kell, amikor se nem gyorsítasz, se nem motorfékezel.
2019. júl. 10. 22:08
 5/7 SándorÚr ***** válasza:
Sőt, Amerikában akik kézi váltós teherautót vezetnek, nem is használhatják a kuplungot, mert ha elromlik, a javíttatás az horror összeg
2019. júl. 11. 03:29
 6/7 anonim ***** válasza:

Ezt honnan vetted? Eléggé kételkedek. Ha meg rosszul vált, az egész váltó mehet a kukába, ami egy picit drágább.

2019. júl. 11. 08:29
 7/7 anonim ***** válasza:

Az 5-ös igazat mond, de azok a váltók teljesen másak, ne keverjük ide.

Van egy pont motorféknél, mikor simán kiveszed üresbe a váltót, és nem is károsítasz semmit. Te pont ezt kaptad el. Egy komplikáltabb trükkel akár sebességbe is lehet tenni kuplung nélkül (felpörgeted a fordulatot üresben).

2019. júl. 12. 10:56

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!