Milyen közel kell valaki mögött menni, hogy az szélárnyékot adjon?
Valaki mögött közel autózok ugye szélárnyékot ad ami segíthet a fogyasztasba, mégis mennyire kell közel menni hogy még biztonságos legyen és segítsen a fogyasztás csökkentésében.
Mennyit jelenthet ez a fogyasztásilag?
Egy-másfél autóhossznyi már elég. Csak nagyon fárasztó, mert folyamatosan fék-készenlétben kell lenni fejben.
Leginkább csak autópályán lehet csinálni, ott kevesebb az esélye a hirtelen fékezésnek.
A pár deci azért lényegesen több. Minden tankolásból fogyasztást számolok, ugyanazon az útvonalon, amikor "vonatozam" 4,9 litert evett, amikor csak úgy mentem 6,7. Most, amikor munka célú használatnál a nyomorék NAV 30 forinttal kevesebbet enged elszámolni, mint a valós benzinár, ez a kevés is számít.
Ez a kép ugyan épületekről szól, de ugyanez a lényeg autóknál is:
https://bit pont ly/2LDJRS7
A felül jobb oldalt lévő ábra mutatja a szélárnyék nagyságát a tárgytól. Ha megnézel egy aerodinamikai tesztet, akkor ott a füstből láthatod, hogy kb. 1 autóhossznyi a személyautók szélárnyéka vagy kicsivel több, ennyivel kell mögötte haladnod.
A Mythbusters (Állítólag...) c. sorozatban volt erről egy kísérlet.
Kb. 90-nel mentek egy kamion mögött. Az jött ki, hogyha 100 láb (30 méter) követési távolságot hagynak, akkor 10%-kal, ha 10 láb (3 méter) követési távolságot hagynak, akkor 40%-kal csökken a fogyasztás.
A Mythbusters jutott nekem is eszembe. Minél közelebb mész, annál jobb a fogyasztás, de egy idő után megfordul, mert túl sokat kell játszanod a gázzal, fékkel. De én inkább 1-4 decire emlékszem, mint 40%-ra, mindegy, régen láttam már.
Én pont pár hete figyeltem erre rá.
Tempómat 150 körül 7,1 a fogyasztásom, volt "szerencsém" beragadni egy balf/sz mögé elég hosszú időre ilyen sebességgel. Kb. 3-4 autó hossznyi távolságot tartva visszaesett a fogyasztás 6,7-re.
Besenyő Pista bácsi erre azt mondaná:
Noooormális?
Hát a szélnek nincs is árnyéka. ;)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!