Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Milyen közel kell valaki...

Milyen közel kell valaki mögött menni, hogy az szélárnyékot adjon?

Figyelt kérdés

Valaki mögött közel autózok ugye szélárnyékot ad ami segíthet a fogyasztasba, mégis mennyire kell közel menni hogy még biztonságos legyen és segítsen a fogyasztás csökkentésében.

Mennyit jelenthet ez a fogyasztásilag?

2019. máj. 11. 19:42
 1/10 anonim ***** válasza:
53%
Nincs olyan, hogy biztonságosan vagy valakinek a szélárnyékában. Ha szélárnyékban vagy az azt jelenti, hogy ugyanolyan sebességgel haladtok és túl közel vagy hozzá, vagyis veszélyezteted magadat de főleg a másik közlekedőt. Cserébe megspórolhatsz pár dl benzint.
2019. máj. 11. 19:57
 2/10 anonim ***** válasza:
44%
Anyira kell közel menni, hogy folyamatos a veszélye az ütközésnek.
2019. máj. 11. 20:01
 3/10 anonim ***** válasza:
13%

Egy-másfél autóhossznyi már elég. Csak nagyon fárasztó, mert folyamatosan fék-készenlétben kell lenni fejben.

Leginkább csak autópályán lehet csinálni, ott kevesebb az esélye a hirtelen fékezésnek.

A pár deci azért lényegesen több. Minden tankolásból fogyasztást számolok, ugyanazon az útvonalon, amikor "vonatozam" 4,9 litert evett, amikor csak úgy mentem 6,7. Most, amikor munka célú használatnál a nyomorék NAV 30 forinttal kevesebbet enged elszámolni, mint a valós benzinár, ez a kevés is számít.

2019. máj. 11. 20:17
 4/10 anonim ***** válasza:
67%
Aki bármilyen sebességnél 1-1.5 autóhossz távolsággal tapad bele a másik seggébe az egy idióta.
2019. máj. 11. 20:22
 5/10 anonim ***** válasza:
63%
Mégha több litert lehetne spórolni se mennék a másik seggébe. Engem idegesítene nagyon közel a másikhoz, meg bármikor lehet belőle baleset.
2019. máj. 11. 21:26
 6/10 anonim ***** válasza:
0%

Ez a kép ugyan épületekről szól, de ugyanez a lényeg autóknál is:

https://bit pont ly/2LDJRS7

A felül jobb oldalt lévő ábra mutatja a szélárnyék nagyságát a tárgytól. Ha megnézel egy aerodinamikai tesztet, akkor ott a füstből láthatod, hogy kb. 1 autóhossznyi a személyautók szélárnyéka vagy kicsivel több, ennyivel kell mögötte haladnod.

2019. máj. 11. 21:40
 7/10 anonim ***** válasza:
20%

A Mythbusters (Állítólag...) c. sorozatban volt erről egy kísérlet.

Kb. 90-nel mentek egy kamion mögött. Az jött ki, hogyha 100 láb (30 méter) követési távolságot hagynak, akkor 10%-kal, ha 10 láb (3 méter) követési távolságot hagynak, akkor 40%-kal csökken a fogyasztás.

2019. máj. 11. 22:26
 8/10 anonim ***** válasza:
22%

A Mythbusters jutott nekem is eszembe. Minél közelebb mész, annál jobb a fogyasztás, de egy idő után megfordul, mert túl sokat kell játszanod a gázzal, fékkel. De én inkább 1-4 decire emlékszem, mint 40%-ra, mindegy, régen láttam már.

Én pont pár hete figyeltem erre rá.

Tempómat 150 körül 7,1 a fogyasztásom, volt "szerencsém" beragadni egy balf/sz mögé elég hosszú időre ilyen sebességgel. Kb. 3-4 autó hossznyi távolságot tartva visszaesett a fogyasztás 6,7-re.

2019. máj. 11. 22:53
 9/10 veterán vas ***** válasza:
31%

Besenyő Pista bácsi erre azt mondaná:

Noooormális?

Hát a szélnek nincs is árnyéka. ;)

2019. máj. 11. 22:53
 10/10 anonim ***** válasza:
87%
Ha kocc lesz, az többe fog kerülni mint amit megspórolsz vele, főképp, hogy ugye a hibás is fixen te leszel, mert nem tartottad a követési távolságot.
2019. máj. 11. 23:02

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!