Jelenleg a kresz szerint friss jogsival szabad külföldön vezetni?
Amikor én tanultam, 2015-ben, még 18 éves kor alatt volt tilos vezetni külföldön. Én abban az évben kaptam meg a b-s jogsit, nem egész egy évre rá elvezettem luxemburgig. Egy kollégám állítja, hogy akkor szabálysértést követtem el, mert friss jogsival csak itthon vezethettem volna.
Ha igaza van, mióta van így?
2 évig nem vezethetsz külföldön és nem utánfutózhatsz.
Isten igazából nem foglalkoznak vele, csak ha megállítanak, de külföldön ez ritka. Ukrajnába se engednek ki friss jogsival, mivel csak 2 év mulva vezethetsz külföldön. Engem is majdnem visszafordítottak a határon, de akkor át ült más, akinek régebb óta volt és meg volt oldva.
Nincs igaza. Te tudod jól, évtizedek óta változatlan a szabály.
Kezdő jogsival csak az utánfutó vontatása tiltott.
"5. § (3) A vezetői engedély a járművezető alábbiak szerinti életkorának eléréséig csak belföldön történő járművezetésre jogosít:
a) a „B” kategória esetében 18. életév"
A kezdő jogsiról a 6-9. § rendelkezik. Sehol nem írja, hogy csak belföldön lenne érvényes.
Az első és a harmadik válaszoló valószínűleg agymosott laposföldhívő oltásellenes Mónikasó-résztvevő.
Magyarországon még soha nem volt olyan, hogy két évig ne lehetne külföldön vezetni.
A kezdő jogosítvánnyal utánfutó nem húzható két évig. Pont.
A magyar jogosívány betöltött 18. életévtől érvényes külföldön, ennyi a megkötés.
Aki ezt nem így tudja, az butább mint a papucsom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!