Micsoda baromság ez a hűtőrácsmánia.50 éve nincs rá szükség, mégis nagyobbak mint valaha. Szerintetek?
Régi márkáknál mint márkaarculat, még valahol érthető, de pl. vannak újabb koreai márkák is, ők is beálltak a sorba. Nyilván hagyományos autókról beszélünk, és azt már végképp nem értem, hogy elektromos kocsiknál miért van erre (vagy legalább utánzatra) igény. Tisztelet a kivételnek...
Tényleg érdekel a véleményetek.

Az autómon a hűtőrács nagyrészt csak dísz. A tetején van egy rés, alatta csak vakrács van, azaz levegő nem jut be rajta, csak egy díszbetét. Alul viszont megint tényleges rács van, hogy az intercooler kapja a hűtőlevegőt.
Szerintem dizájn szempontjából van jelentősége. Nagyon hülyén nézne ki ha az autó elején egy nagy sima lemezfelület lenne.

Az hogy 50 éve nincs rá szükség, az egyszerűen nem igaz. Mögötte ott a hűtő amit járnia kell a levegőnek, hogy a keletkező hulladékhőt le tudja adni. Ez a mai (nem elektromos) autóknál is így van.
A tisztán elektromos autóknál valószínűleg tényleg nincs már műszaki jelentősége, de egyrészt az emberek fejeben “úgy néz ki egy autó”, ez a megszokott, a tervezők pedig gondolom a fokozatosság elve alapján nem akartak egyszerre túl radikálisat lépni. Másrészt gondolom az egyes hagyományos modellek elektromos változatai a hagyományos típusból lettek áttervezve, nem nulláról indult a tervezés, és ezek az elemek mint a hűtőrács átkerültek. Idővel majd eltűnnek nyilván, de nem egyik pillanatról a másikra.

Azt hogy nincs rá szükség, úgy értettem, hogy elég lenne sokszor egy keskeny rács alul. Több ilyen kocsi is volt már, csak talán emiatt nem lettek sikeresek. Gondolom a legtöbb embernek az számít igazi autónak, aminek nagyobb hűtőrácsa van, ezért tértek vissza a gyökerekhez, és csak kevés cég mer próbálkozni kisebb hűtőráccsal. Kisebb kocsinál különösen nevetséges ez szerintem. Semmi bajom nincs egyébként a hűtőráccsal, ha van funkciója, és nem csak "dísz" az egész, vagy a nagy része.
Mindenesetre köszönöm az eddigi, és az esetleges további válaszokat.

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!