B-s jogsival vezethetek 50cm3-as "sportmotort"?
A KRESZ-ben nem létezik a "robogó", mint kategória. Segédmotoros kerékpár van, ebbe tartozik bele a pedálos, Babetta-jellegű mofáktól a robogókon és "endúrószimszonokon" át a cifra festésű Apriliákig minden, ami legfeljebb 50 köbcentiméteres hengerűrtartalmú és elméletileg nem tud 45 km/h-nál gyorsabban menni. Ezekre pedig megfelelő a B kategóriás jogosítvány.
A gyakorlatban a pedálos szörnyetegek kivételével minden kismotor képes az előírtnál gyorsabban menni, a végsebességet pedig nagyon egyszerű eszközökkel lövik be a jogszabályi határra. Így aztán vásárlás után azonnal ki is kerül belőle a "folytás" (újabban így írják le a suttyók, hogy a kezük törne el közben), aztán repesztenek 80-nal az 50-es köszörűkkel. Már ha nem 125-öst használnak 50-esként, de ez egy másik történet.
Az első jól leírta.
Persze mobil meropadra ha raallitanak, akkor bukta mindegyik köszörűs motorosnak.
De ilyen egyenlőre nincs kis orszagunkban sajnos.
Mondjuk nem tudom hogy mi a jó abban, amikor a kis köszörűk 70el repesztve elfogyasztanak 4,5 liter benzint, amíg én ugyan ezt teszem, csak 100as tempóval, 5 személlyel...
Szép és jó hogy a B jogsival lehet segédmotorost vezetni, max 40 km/h-ig, aki tud biciklizni annak nem okoz nagy gondot. A gond ott van ahogy az előttem szólók leírták, hogy a hülyegyerekek első dolga hogy kiveszik a fojtást aztán csapatják 70-el a városba, 0 motoros rutinnal. Ez a szabály is a babetták idejében lett meghozva amik fojtás nélkül is max 40-el mentek, csak hát azóta fejlődött a közlekedés.
A kérdésedre a válasz: Vezethetsz 50-es motort (akármilyen kivitelűt) B-s jogsival, de ha megfog a rendőr hogy 40-nél többel mész akkor számíthatsz a valagbarúgásra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!