Mitől ehet ilyen sokat a kocsim?
VW Golf 3 1996 1.6 benzinről van szó, elvileg 9-10 litert kéne egyen, de már félig volt a tankom, amikor 200-220 km-t mentem vele. Aztán tegnap 40 km-és távon megevett 6,5 litert, jó volt hogy felpörgött 2500-3000-ig a motor, de akkor is ez szerintem nem normális.
Lehet, hogy valami rosszul van beállítva vagy valahol folyik? Mit kellene megnézni és kicserélni? Mi romolhat el, kophat/lyukadhat k?
1500-nál vagy még hamarabb váltod el? Szegény autó...
2000 alatt szinte bűn elváltani egy szívóbenzines motort. Ha ilyen alacsony fordulaton padlózod, akkor túldúsítja a keveréket, ílyenkor többet fogyaszt, okádja a káros anyagokat (CH, CO) és még a motort is gyilkolod, mert kormolódnak a szelepek, alacsony az olajnyomás, jobban kopik stb.
"elvileg 9-10 litert kéne egyen, de már félig volt a tankom, amikor 200-220 km-t mentem vele."
Honnan tudtad, hogy félig van? A mutató nem olyan pontos. A mutató már akkor kifekszik, amikor még kb. 50-100 km-t el tudsz vele menni, tehát simán lehet, hogy még 250-300-at még el tudtál volna menni, és mivel 55 literes a tank, így máris rendben van a fogyasztásod.
"Aztán tegnap 40 km-és távon megevett 6,5 litert"
És ezt meg hogy mérted meg? Ilyen rövid távon nagyon pontatlan a teletankos mérés. Abban hogy hol kattan le a pisztoly, több literes pontatlanság van. Tehát lehet, hogy csak 3-4 litert fogyasztott, és akkor megint csak rendben van a fogyasztásod.
Szóval egyszer mérd meg normálisan a fogyasztásodat: Teletankolod, lenullázod a napi számlálót, majd amikor már majdnem üres, akkor megint teletankolod. Ekkor a tankolt mennyiséget elosztod a megtett kilométer századával. Ha így is 10 liter feletti érték jön ki, akkor kezdhetsz aggódni, hogy valami baj van a kocsival.
Felpörgetni 2500-3000-ig? Hűha... eddig úgy tudtam, az az ideális üzemi fordulatszámtartomány egy ilyen szívómotornak, és a "felpörgetni" kihúzatni azt jelenti, hogy eltolom neki a teljesítmény-maximumig (kb 6000-ig)
Hm... mindig tanul az ember, az eddigi félmillió km alatt rosszul vezettem az autót :(
Amikor már elérte az utazósebességét, és nincs csomag, egyedül vagy benne, akkor tedd be a leghosszabb fokozatba. Városban akár 55-60-nál is. De eszedbe ne jusson ötödikben gyorsulni, vagy előzni.
Ha gyorsulni kell (autópályafelhajtó gyorsítósáv) kapcsolj vissza nyugodtan akár kettőt is. Harmadikban bármilyen benzinmotoros autó felmegy 110-ig.
Semelyik benzinmotor nem szereti a kis fordulaton eröltetést. Ha a gázpedál lenyomására az adott fokozatban nem történik semmi, kapcsolj vissza.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!