Manuális váltóban érdemes időnként olajat cserélni akkor is, ha a színe alapján a benne lévő teljesen átlátszó és olyan, mint az új?
Szerintem érdemes cseréli a váltó olajat bizonyos időközönként. Általában az autó gépkönyve, vagy használati útmutatója megadja hogy mennyi idő után vagy futott kilóméter után ajánlott lecserélni a váltó olaját.
Ha úgy döntesz, hogy lecseréled ártani biztos nem ártasz, sőt, ezzel teszel jót, kíméled a váltót és növeled az élettartamát.
A váltóban fémpor keletkezik és az olaj ezt addig lebegteti amíg nem telítődik , viszont a fémporos olaj nem csak ken hanem koptat is. Egy normálisan használt személyautónál az első tünetek jóval 300 000km felett jelentkeznek, ha nem cserélsz akkor sem lesz baja elég sokáig - kb a kaszni hamarabb pusztul el.
A legtöbb automatánál sem írják ( írták ) elő az olajcserét, azok viszont ettől ember időn belül meg is haltak, a legtöbb kéziváltóban pedig egyáltalán nincs előírva.
A kézi váltókba ritkán megy 1-1,5 liternél több olaj, ha nem a legdrágábbat veszed akkor megvan 5-6000-ből az olajcsere, amibe csak 1 liter megy annál meg még kevesebből. 100 000km-enként ez nem igazán tétel egy autó fenntartásánál.
Szerintem minden képen megéri, bizonyos idő közönként vagy a futott kilométer után, az olajat lecserélni és a váltót "karbantartani" legyen az az általad említett manuális vagy akár valamilyen automata váltó. Ártani nem ártasz vele, inkább jót teszel, meglátásom szerintem megéri az a pár ezer forintnyi olaj (100-120 ezer kilóméterenként) ami egy manuális váltóba kell, hogy sokáig finoman és megbízhatóan működjön.
Igaz, hogy nem manuális váltóról van szó hanem automatáról de itt egy kis videó a témával kapcsolatban:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!