Mennyire nagy probléma, ha nem váltok "szépen"?
1,5 éve van jogsim, eddigi életem során összesen kb 130 órát vezettem (ebbe beleértendő az oktatóval való gyakorlás a vizsga előtt, az ismerőssel való gyakorlás illetve a jogsi megszerzése utáni vezetgetés). Nem igazán vezetek jól, nincs hozzá érzékem.
A váltások még mindig sokszor nem sikerülnek túl szépre, mert nem mindig tudom jól összehangolni a kuplung és a gáz adagolását vagy pl elindulásnál túlságosan pörgetem a motort ilyesmi.
Az lenne a kérdésem, hogy ez mennyire káros az autóra nézve? A 20 éves családi autónk két éve kicserélt kuplungját cserélni kellett nemrég és úgymond ezt arra fogták, hogy biztos az én nem szép váltásaim miatt.
Plusz még az lenne a kérdésem, hogy egy ilyen nem túl ügyes sofőrnek elsőre valami olcsó, régi autó lenne ideális első autónak 500 ezer Ft körül, amiért nem kár vagy nyugodtan nézelődjek a 1,5-2 milliós kategóriában 7-10 év körüli autókat.
Azért egy Suzuki Ignis esetén (ez csak példa) olyan ramatyul van hangolva a pedál, hogy céges autóként szépen csak jégen indulok vele, pedig kertitraktortól kezdve vezetek kistehert, traktort is. Ket autónk van, mindkettő zökkenőmentes a kezemben, 78-79 ezernél járok a suzukival, amit én raktam bele)342 valamennyi van benne.
De kb minden nap lefulladok vele...
Nyugodtan vegyél drágább kocsit, majd belejössz.
Nekem 15 évi rutinom van, nem bőgetem a motort és sosem recseg a váltó, de 4-5 évente 35-45ezer km-enként én is leégetem a kuplungot.
Most ezért kár automata váltóst venned, én kibírom 4 évente a 70-80ezres csere költségét...
Most először az életben sikerült vennem egy új kocsit, automata váltósban +800ezer lett volna.
Ez 9-10 kuplung csere ára, ha mondjuk +100ezer lett volna simán veszek én is, de ennyi difit nem ér meg.
Ugyan már a feleségemnek 12 éve van jogsija azt a 3 napos kuplungot porraegette, 120eft /3 nap, az hogy recseg a váltó normális, az is ha minden padkanak nekimegy, és karácsonykor defektet kapott meglátogatta a rokonokat és úgy ért haza hogy nem lapos volt a gumi hanem szó szerint nem volt gumi az alufelnin :)))
Ehhez képest ha vacakul valtasz az semmi.
Nézz olyan autót ami tetszik.
9# Nagyon jót nevettem,köszönöm szépen! :D
Nekem is 1,5 éve van jogsim,és én is rondán váltok,meg néha túlpörgetem a motort. Azonban rengeteget vezettem már,és nagyon szeretek is vezetni,szerintem viszonylag ügyes is vagyok. Nálunk az autóval nagyon nehéz,Suzuki-imádom,szeretem,tisztelem - de az elején konkrétan kínszenvedés volt rajta megtanulni vezetni. Most már nagyon jól kijövünk,de van amikor nem hajlandó bevenni a sebességet,és recseg-ropog a váltó,illetve nem igazán akar elindulni,szóval muszáj egy kicsit odalépnem a gáznak. Ha viszont éppen jobb állapotban van (ami szerelőtől függetlenül havonta változik),akkor gyönyörű szépen közlekedünk együtt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!