Ha a praktiusságot és a megtakarítást nézzük, akkor jobb a kisebb felni? (Többi lent)
Egy kis számítás, csak a móka kedvéért:
a 14-es felni kerülete 1116,584 mm., a 13-as viszont 1036,828.
A kettő közötti különbség 79,756 mm vagyis durván 8 centiméterrel fog kevesebb utat megtenni a kerék egy fordulatnál, ha kisebbre váltasz.
Kérdésem:
Szerinted hogyan lesz ezekből a fordulatonkénti "mínusz"8 centikből, kisebb fogyasztás? Hiszen, ha ugyan akkora távolságot akarok menni ma a 13-as kerékkel, mint tegnap a 14-el, ahhoz a kisebb felninek többet kell forogni. A több forgáshoz -elméletileg- több benzint is kell fölhasználni.
A másik:
Egy adott méretű kátyúba belekoppanó kisebb átmérőjű felni könnyebben sérülhet, mint a nagyobb.
Szóval, se fogyasztáscsökkenés, se futómű kímélés.
Szép számítás, kár, hogy nincs értelme, mert úgyis váltóméretű gumit kell elrakni. Nagyobb felni sérülékenyebb, mert kevesebb a gumi rajta
Egyébként nem lenne érdemi változás. 2-3 " és alu vs acél váltásnál lenne miről beszélni.
#3!
Tudom, hogy nincs sok értelme a számításnak, csupán a "kisebb kevesebbet eszi" elvet próbáltam cáfolni.
Tudatosan csak a felniről írtam, elkerültem a gumiméret kérdést. Ugyanis nem váltóméretben gondolkodtam, egyszerűen úgy értelmeztem, hogy csere, kisebb felnire-kisebb gumira.
Pl. 14x175/70 helyett 13x155/60
Ebben az esetben, a kisebb kerék nem fog fogyasztást csökkenteni, és sérülékenyebb lesz.
Szóval, újra ott vagyunk, ha a kérdést pontosabban teszik föl, akkor most nincs miről írni..... ;).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!