Fűtést mikor ajánlott bekapcsolni legkorábban?
"Ők azok, akik beindítás után rögtön el is indulnak, aztán majd csodálkoznak, ha elkopik a motor 140 000-nél."
Eyik autóm 300.000km-nél tart és a fenének nem akar elkopni! ;) Valóban nem katyegtetem egy helyben negyed órákat. Kihúzom a hálózati motorelőmelegítőt, beindítom a motort, egy percen belül kiállok a garázsból és kímélő üzemmódban elindulok a legnagyobb mínuszokban is. A motorelőmelegítő persze nem fűti üzemmelegre a motort, csak kb lanygosra. De ha a mérnökök úgy tervezték volna meg az autómat, hogy a fűtést indításkor mindig le kell tekerni, mért nem teszi meg automatikusan? Vagy mi a fenének raktak bele automatikusan bekapcsoló kiegészítő elektromos fűtést?
Dízelnél valóban érdemes picit járatni indulás előtt, de nem percekig, mert így a motor büdös életben nem melegszik fel. Elindítás után maximum 1-2 percig ameddig lekaparod a jeget, vagy ha épp nem kell ezzel kínlódni akkor is érdemes 1 percet kivárni ameddig kialakul az olajnyomás meg picit "összetöri" az olajat, és utána kímélve persze lehet vele menni. A kímélés alatt azt értem hogy ne 2000 fordulat felett mert az többet árthat a turbónak leginkább, hanem szép kényelmes tempóba. Egyébként a fűtést ha ilyenkor kapcsoljuk rá a motortól csak elveszi a hőt, lassabban melegszik fel, üzem melegre. Persze nem azt mondom hogy 10-20 km-eket menjünk így mert annyit nem kell. Kb elég neki 4-5 km aztán lehet nyomatni a fűtést mert akkor fokozatosan együtt melegszik fel minden. De például olvastam pár éve valahol hogy az sem jó ha már bemelegedett motornál kapcsoljuk fel a fűtést úgy hogy előtte semmit nem ment, mert akkor a víz keringése végett kerülhet hirtelen hidegebb rész olyan területekre amik árthatnak, tehát ez sem tesz jót.
Egyébként akinek klímás autója van érdemes klímával fűteni.
15-ös
Mindenben egyetértek, korrekt válasz. És végre valaki aki tisztában van vele, hogy az klímát, vagyis az AC gombot télen is kell használni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!